Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maćej Popovski sastao se danas u Beogradu sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović.

Popovski je čestitao ministarki Đedović na imenovanju i naglasio da je EU posvećena podršci Srbiji u suočavanju sa poremećajima na energetskim tržištima.

„EU je posvećena podršci Srbiji i u dugoročnom poboljšanju energetske bezbednosti, uključujući i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva. Evropska komisija je u procesu pripreme značajnog paketa podrške za energetiku Zapadnog Balkana koji će uključivati i ciljanu budžetsku podršku od 165 miliona evra Srbiji za podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima, i dodatnih 500 miliona evra za region za ulaganja u energetsku infrastrukturu”, naveo je Popovski.

„Imali smo priliku da razgovaramo o svim projektima koji se realizuju uz finansijsku podršku EU energetskom sektoru, gasnom interkonektoru  Srbija – Bugarska, dogradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, tehničkim pripremama gasnog interkonektora Srbija-Severna Makedonija, kao i o povećanju mera energetske efikasnosti kroz ulaganja u rekonstrukciji javnih zgrada. Od 2000. godine EU je sa više od 830 miliona evra podržala energetski sektor u Srbiji“, dodao je on.

Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan

Energetska bezbednost apsolutni je prioritet, ne samo Srbije, već celog sveta, kaže ministarka Đedović.

„U ovim neizvesnim vremenima, sa rastućim troškovima energije i energenata, budžetska podrška Evropske unije je od velike važnosti za našu zemlju. Upravo je zbog sigurnosti snabdevanja, ali i zbog diverzifikacije izvora, za Srbiju od strateškog značaja gasna interkonekcija sa Bugarskom, kao i izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije. Razmišljamo i o drugim interkonekcijama, jer samo umrežen region može biti energetski  bezbedan“, izjavila je ministarka Đedović.

Naglasila je da je opredeljenje Srbije da ide ka stvaranju održivog i zelenog energetskog sektora, koji će obezbediti kontinuitet snabdevanja i dostupnost energije i energenata, uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

„Srbija kroz pristupne pregovore radi na usaglašavanju sa standardima Evropske unije u oblasti energetike. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove Strategije razvoja energetike, kojima će se definisati put energetske tranzicije i ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova, a poštujući principe pravedne tranzicije, koja ima visoke investicione i socijalne troškove“, poručila je Đedović.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, Popovski je pozvao Ministarstvo da koristi najnoviji izveštaj Evropske komisije o Srbiji kao smernicu za dalje reforme i istakao važnost proaktivnog učešća Srbije u energetskoj platformi EU.