U saopštenju Nobelovog komiteta ističe se da je najveće dostignuće EU njena uspešna borba za mir i pomirenje i zalaganje za demokratiju i zaštitu ljudskih prava.

Nobelova nagrada za mir za 2012. godinu dodeljena je Evropskoj uniji za unapređenje mira, demokratije i ljudskih prava na evropskom kontinentu.

U saopštenju Nobelovog komiteta, naglašeno je da je odluka bila zasnovana na „stabilizacionoj ulozi koju je EU odigrala u procesu transformacije najvećeg dela Evrope od kontinenta rata do kontinenta mira.“

Nobelov komitet smatra da je najvažnije dostignuće EU bila njena „uspešna borba za mir i pomirenje i zalaganje za demokratiju i zaštitu ljudskih prava“.

Temelj na kome funkcioniše EU predstavlja ostvarenje principa „bratstva među narodima“ i ispunjava uslove koje je Alfred Nobel postavio 1895. godine za dodelu Nobelove nagrade za mir.

Evropska unija je 21. međunarodna organizacija koja je dobila nagradu za mir od 1901. godine.

Lideri EU, predsednici Evropskog saveta, Komisije i Evropskog parlamenta, nisu krili zadovoljstvo odlukom Nobelovog komiteta.

Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta, izjavio je da nagrada priznala EU kao najveću instituciju koja uspostavlja mir ikada stvorenu. „Građani svih zemalja kontinenta mogu biti ponosni što su Evropljani.“

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, video je nagradu kao „veoma važnu poruku Evropi da je EU nešto veoma dragoceno, da treba da je negujemo za dobro Evropljana i za dobrobit celog sveta“.

Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, rekao je ovo nagrada svim Evropljanima. Ona odaje priznanje uspehu EU da ujedini kontinent mirnim putem i pomiri stare neprijatelje“.

Nagrada će biti dodeljena u Oslu 10. decembra. Kao i svi dosadanji laureati. EU će dobiti nagradu iz ruku predsednika norveškog Nobelovog komiteta. Evropsku uniju će prestavljati predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Kako je saopšteno, novčani deo nagrade (€ 930.000) Evropska unija će dati za projekte podrške deci koja su bile žrtve rata i sukoba.