Pirot, pravi mali evropski grad na jugoistoku Srbije, dočekao je dolazak EU karavana koji ovog maja putuje kroz 11 gradova širom zemlje. Poznat odavno po nadaleko čuvenom ćilimu, ovčijem kačkavalju, a danas i po mnogobrojnim EU projektima koji se realizuju u tom gradu, Pirot je ove godine bio nezaobilazna stanica na putu karavana promocije vrednosti i ideja koje nas povezuju.

Grad bogate tradicije i istorije, koji se nalazi između Niša i Sofije, na važnoj međunarodnoj transverzali „Koridoru 10“ povezuje Evropu i Aziju – na starom rimskom putu poznatom pod nazivom Via militaris.

EU karavan po Srbiji ove godine obuhvata interaktivnu izložbu o Pričama iz Srbije, druženje sa umetnicima u različitim evropskim gradovima, slikanje u nekom od glavnih gradova zemalja članica EU, personalizovane majice i cegere. Veliki broj kreativnih i inovativnih sadržaja koji privlače pažnju svih generacija.

Ogroman broj Piroćanaca i Piroćanki na centralnom gradskom trgu, kao i mnogobrojni gosti ovog grada imali su priliku da uživaju u različitim postavkama, da se detaljnije upoznaju sa projektima i uspešnim pričama podrške i saradnje EU sa Srbijom – a sve kroz prizmu promocije najznačajnijih vrednosti mira, tolerancije i solidarnosti.

Kao deo proslave Dana Evrope, EU karavan je nakon Beograda i Novog Sada posetio Niš, a zatim nastavio uzvodno Nišavom do Pirota koji je četvrti grad na turneji. Do kraja maja i početkom juna, karavan će posetiti još Valjevo, Negotin, Kraljevo, Kragujevac, Užice, Suboticu i Vršac.

Povodom 9. maja, Dana Evrope, kao i svake godine u poslednje dve decenije, Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža organizuju niz događaja širom Srbije, a ove godine u čak 11 gradova. Cilj je promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, kroz predstavljanje saradnje Srbije i EU, sa željom da se građanima približe vrednosti i ideje EU, kao i značaj evropskih integracija Srbije. Da je Srbija deo Evrope potvrđuje i ova kampanja koja ukazuje na to da ona nije samo fizički i geografski njen deo već pre svega kulturološki, vrednosno, po tradiciji i istoriji. Bogatstvo je u različitostima koje nas spajaju!