EU nastavlja da pomaže Srbiji na polju prevencije od poplava

0

„Bolje je dati evro u prevenciju, nego sedam u saniranje posledica klimatskih promena“, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici prilikom uručenja donacije nove opreme Ministarstvu odbrane, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio da je „svako ulaganje u vojsku ulaganje u kvalitet života građana Srbije“.

Projekat je deo paketa pomoći koji EU daje Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, posebno posle poplava 2014. godine, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU pomogla Srbiju sa 172 miliona evra za prevenciju i obnovu od posledica poplava. ,,Prvi deo pomoći ticao se saniranja posledica poplava i obnove, a sada se bavimo prevencijom i radi se o tehnologiji koju smo donirali Srbiji. Oprema je najnovija koja postoji’’, rekao je Fabrici. Ambasador EU je rekao da je poklonjena oprema kojom će se mapirati teren, izraditi karte rizika, dodajući da je obezbeđen softver, hardver i obuka za njeno korišćenje. ,,Glavni fokus projekta je izrada mapa za sprečavanje budućih poplava ili makar saniranje i smanjenje posledica poplava’’, kazao je Fabrici koji je podsetio da je Delegacija EU u protekle četiri godine sa vlastima Srbije radila na saniranju posledica poplava u 51-oj opštini. Prema njegovim rečima, radilo se o rekonstrukciji ili izgradnji brojnih objekata domova, javnih objekata, mostova, a od pomoći koja je data direktnu korist imalo je 150.000 ljudi.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio je Delegaciji EU na velikodušnoj i važnoj donaciji, ne samo po iznosu novca, već i po kvalitetu i upotrebljivosti opreme. Vojska Srbije kao svoj zadatak ima saradnju sa civilnim vlastima u slučaju elementarnih nepogoda ne samo kada se dogode, već i u vidu prevencije i saniranju štete da ona bude što je moguće manja, rekao je Vulin. ,,Vojnogeografski institut ima pred sobom veliki posao, ali će pomoći Srbiji da se bolje nosi sa potencijalnim pretnjama, da predviđa događaje i ide u susret svetu koji, nažalost, ne ide na bolje’’, naglasio je Vulin. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u kvalitet života građana, rekao je on.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević zahvalio je EU i Vojnogeografskom institutu koji će sprovesti projekat, napominjući da je EU najveći donator u saniranju posledica poplava, a potom je nastavila da učestvuje u pomoći Srbije da ojača preventivni sistem. ,,Ogroman posao urađen je u protekle četiri godine, ali moramo da radimo više, pametnije i efikasnije’’, rekao je Blagojević i dodao:,,Vreme nam ne ide na ruku i nepogode su sve češće“. Puno problema je proisticalo od toga što se gradilo gde se nije smelo, ukazao je on. Oprema treba da pomogne unapređenju pripremljenosti, za slučaj poplava, da resursima raspolažemo efikasnije i da bolje reagujemo, naglasio je Blagojević.

Na vojnom aerodromu Batajnica predstavljen je Projekat „Obnova posledica poplava – izrada mapa ugroženosti i mapa rizika za teritoriju Srbije“ koji se finansira iz IPA 2014 u iznosu od 6,15 miliona evra, uz implementacionu podršku Svetske banke. Novcem projekta obezbeđena je oprema za lasersko snimanje terena iz vazduha, kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR kamerom, kao i jedno terensko vozilo. Tim projektom biće izrađene karte rizika za 74 područja koja su definisana kao plavna područja, ili za oko 9.500 kvadratnih kilometara, a Vojnogeografski institut sprovodiće snimanje terena 2018. i 2019. godine. Evropska unija obezbedila je najznačajniju podršku Srbiji u obnovi od poplava u iznosu od 172 miliona evra kroz Fond solidarnosti EU i IPA 2012 i 2014.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE DEU MO i KUJU 16.07.

Podeli

Comments are closed.