Evropska nedelja sporta ove godine će se održati po osmi put u Evropi, a peti put u Srbiji. Promocija zdravog života i aktivnosti planirana je u periodu od 23. do 30. septembra.

Događaj je pokrenut od strane Evropske unije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji je organizovano 80 događaja u preko 20 gradova širom zemlje a učešće je u sportskim aktivnostima uzelo je preko 20.000 građana.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je: „Pored koristi koje ima za naše zdravlje, bavljenje sportom takođe razvija kod svakog pojedinca solidarnost i inkluzivnost, vrednosti koje su ujedno i kamen temeljac Evropske unije. Srbija kao uspešna i ponosna sportska nacija ima sve razloge da iskoristi sve prilike koja nedelja sporta pruža. Kao i prethodnih godina, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine sporta i su napravili sjajan, vrlo bogat program sa aktivnostima koje će se dešavati u Beogradu i u još 30 gradova širom Srbije u kojima će deca, roditelji, i stariji moći da uživaju i otkrivaju različite sportove. Što se tiče Delegacije Evropske unije, mi smo tome pridodali jedan poseban basket izazov koji smo nazvali „Put oko Evrope“. Najuspešnijim strelcima ćemo dodeliti vredne nagrade“- rekao je Žiofre.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je 2022. godina proglašena za godinu mladih u Evropi i da je ove godine posebno važno da se kroz Evropsku nedelju sporta mladi zainteresuju za bavljenje fizičkom aktivnošću.

„Zvanična statistika kaže da se u Srbiji samo 10% populacije starije od 30 godina rekreativno bavi sportom dok je među studentima taj broj još manji – samo 4%. Stanovništvo koje se redovno bavi nekim oblikom organizovanog sporta u Srbiji obuhvata samo 4,2% ukupnog stanovništva, i to su podaci koji bi sve trebalo da nas zabrinu. Ovo nisu novi podaci, već podaci od pre nekoliko godina. Ali je još alarmantnije to što se ova statistika nije mnogo promenila. I baš zato moramo da uložimo dodatne napore da preokrenemo negativne trendove i poražavajuće statistike kada je u pitanju fizička aktivnosti dece i mladih, a ovakve akcije upravo jesu jedno od najjačih metoda koje imamo.“

Maljković je dodao i da je rad na promociji sporta i edukaciji, kako mladih tako i onih starijih o značaju fizičke aktivnosti i zdravog načina života od ključne važnosti i da kao društvo imamo obavezu da damo svoj doprinos u prevazilaženju ovog problema.

„Naša uloga i zadatak je da tokom cele godine omogućimo svim građanima da imaju mogućnost da se bave sportom i da promovišemo zdrave stilove života. Na nama je da učinimo da svakog dana naša najveća porodica – porodica sporta, bude sve veća. Koliki je značaj bavljenja sportom, pokazujemo ne samo u ovoj nedelji kada se borimo sa drugim zemljama u okviru Evrope koje učestvuju u organizovanju Evropske nedelje sporta, već i pokazujemo koliko Srbija jeste zemlja sporta. Želimo da pokažemo kako razmišljamo danas o budućnosti, kako promovišemo zdrave stilove života, i kako svaki dinar uložen u sistem sporta omogućava manje finansijskog ulaganja u zdravstvo“, istakao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i pozvao sve građane Srbije da se pokrenu i podrže Evropsku nedelju sporta.

Milica Đuričić, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i olimpijska šampionka u tekvondou sa Olimpijskih igara u Londonu 2012 i Tokiju 2020 upoznala je predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta napominjući da će se sportski događaji u poslednjoj nedelji septembra održati u preko 30 gradova širom zemlje.

Zvanični početak Evropske nedelje sporta u našoj zemlji obeležiće se 23. septembra, kada će biti održan veliki broj događaja širom Srbije. Beograd, Zaječar, Zrenjanin, Bor, Sombor, Pirot, Aranđelovac, Požarevac, Pančevo i Knjaževac biće domaćini Sportskog izazova, a istog dana u našem glavnom gradu održaće se i Školski sportski dan i početak Sajma sporta na Adi Ciganliji.

Kao i prethodnih godina, u Beogradu će biti održani BeActive noć i BeActive noćna trka na Tašmajdanu. Ovaj festival sporta praćen muzikom i velikim brojem svetlosnih efekata biće održan u subotu, 24. septembra u jednom od najlepših beogradskih parkova. Iste večeri zvanično će početi TreninGO izazov „Trčim za školu“ koji će trajati do kraja oktobra.

Centralni događaj ove godine biće održan u nedelju, 25. septembra u Silosima Beograda. Urban Sport Fest ponudiće svim zainteresovanim posetiocima veliki broj interesantnih sadržaja koji postaju sve popularniji. Urbani sportovi su u velikoj ekspanziji i kod nas i u svetu, a sada će svi koji u nedelju dođu u Silose, moći da se oprobaju u velikom broju novih urbanih sportova kao što su brejkdens, parkur, freestyle basket i mnogi drugi.

U saradnji sa Savezom za školski sport, organizovaće se „Školski sportski dan“ u Beogradu, Vršcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, kao i akcija „Budi aktivan i kreativan“ koja će uključiti brojne ruralne škole širom Srbije u okviru „Školske nedelje sporta“.

Više informacija o Evropskoj nedelji sporta i događajima koji su planirani širom Srbije, a koji se realizuju uz pomoć programa Evropske unije Erasmus+ možete pronaći na sajtu: www.evropskanedeljasporta.rs.