Druga po redu javna debata u okviru devete generacije Evropske škole debate održana je 10. marta u Vranju u Gimnaziji „Bora Stanković“. Debateri koji su prethodno prošli kroz četvoromesečni program radionica, imali su priliku da pokažu svoja novo stečena znanja iz debate, na temu „Da li odabrati tradicionalnu karijeru ili pokrenuti startap?“.

„Sloboda izražavanja je jedna od osnovnih vlastitih ljudskih potreba. Međutim, nije dovoljno da nešto kažemo, već da ono što tvrdimo i dokažemo“, uvodnim rečima obratila se  brojnoj, mahom srednjoškolskoj publici, Tijana Đorđević, profesorka Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju i poručila im da u svakom razgovoru, raspravi ili dokazivanju svog a pobijanju tuđeg stava, koriste snagu argumenta a ne argument snage.

Miljana Pejić, debatna trenerica Otvorene komunikacije nije krila svoje zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja mladih među kojima su i raniji polaznici Evropske škole debate.

„Trudimo se da kroz naše radionice promovišemo ne samo kritičko promišljanje i kvalitetnu argumentaciju, već druženje i aktivizam“, istakla je u svom uvodu a nakon toga prisutnima objasnila osnovna pravila debatovanja po britanskom parlamentarnom formatu koji podrazumeva sukobljavanje dve strane, vlade i opozicije.

„Strana vlade, ili strana pozicije, je ona koja zastupa određenu tezu i zalaže se za određenu promenu, dok je suprotna strana opozicija, koja pokušava da opovrgne njihove argumente i iznese svoje“, pojasnila je ona i napomenula da debateri ne mogu da biraju poziciju koju zastupaju, već su spremni da zastupaju stavove  koji su im dati bez obzira na svoja lična uverenja i stavove, što je sama srž i filozofija debate.

 

„Poenta je da svet vidite iz druge perspektive i da nađete argument za stranu sa kojom se možda duboko ne slažete“, poručila je ona.

Na drugoj javnoj debati, svoje stavove su branili učenici Gimnazije „Bora Stanković“ Bratislav Stojković i Leonora Ristić kao članovi pozicije i članovi opozicije Bogdan Dimić iz iste gimnazije i Anja Kostić sa Pedagoškog fakulteta u Vranju. Nakon dobro vođene argumentovane rasprave, tesnu pobedu su odneli debateri koji su zastupali poziciju Vlade.

Nakon debata održanih u Nišu i Vranju, polaznici Evropske škole debate će debatovati u Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru i Beogradu. Nakon toga, najbolje polaznike očekuje debatni kamp koji je priprema za finalnu debatu koja će se održati krajem maja u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih osam godina pohađalo više od 800 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.