Fabrici: EU čvrsto predana nastavku i napredovanju Srbije u evrointergacijama

0

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da otvaranje dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom treba gledati sa pozitivne strane, jer se proces evropskih integracija ne samo nastavlja, već i napreduje, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da bi bilo fer da su otvorena tri poglavlja.

Joksimović je, na otvaranju izložbe “Primenjena nostalgija”, rekla da Estonija krajem decembra završava šestomesečno predsedavanje EU, a da je taj period obeležilo intenzivna aktivnost Srbije i čekanje na otvaranje novih poglavlja.

“Nova poglavlja će biti otvorena, ne onoliko koliko smo očekivali i koliko smatramo da smo zaslužili. Otvaranje dva poglavlja je uobičajena dinamika i očekujemo Međuvladinu konferenciju u ponedeljak 11. Decembra”, rekla je Joksimović.

FoNet

“Zaista smo očekivali tri poglavlja, jer bi to bila realna procena i bilo bi fer, ponovila je ona, ali dobro, nastavljamo pregovarački process” poručila je ministarka.

Ona je istakla da se nastavljaju evropske integracije Srbije tokom predsedavanja Bugarske u prvih šest meseci 2018. godine, a potom i Austrije, pošto obe države u svojoj agenda predsedavanja imaju jasno opredljenje za nastavak procesa proširenja.

Ambasador EU Fabrici je rekao da će u ponedeljak biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će se razgovarati o poglavljima i da treba gledati pozitivnu stranu, jer se napreduje u pregovorima.

Prema njegovim rečima, ovo polugodište je bilo veoma važno za Estoniju, jer prvi put predsedava Unijom za 13 godina koliko je članica.

FoNet

“To je bio izazov za Estoniju, ali polugodište još nije gotovo, jer se posle Međuvladine konferencije očekuje i Savet EU 14. i 15. decembra, odnosno 21. decembra dolazak parlamentarne komisije za primenu Sporazuma o stabilizaciji i priduživanje”, rekao je Fabrici.

“Kada je reč o poglavljima, ne radi se samo o zemlji koja predsedava, veæ zajednièkoj volji 28 država članica. Mogu vas uveriti da je EU čvrsto predana nastavku i napredovanju Srbije u procesu evropskih intergacija”, rekao je Fabrici.

Fabrici je ocenio da je otvaranje poglavlja odraz napredovanja i da se ne sme iz vida izgubiti krajnji cilj – pristupanje EU.

Joksimović i Fabrici zajedno su danas otvorili izložbu “Primenjena nostalgija”. Projekat “Primenjena nostalgija” zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa – iz Srbije i iz države predsedavajuæe EU.

FoNet

Autor iz Srbije Marko Nikolić boravio je u Talinu u julu 2017. godine, dok je krajem juna autor iz Estonije Rait Tulas posetio Beograd. Izložba je otvorena do 19. decembra u holu Narodne banke Srbije na Slaviji.

Podeli

Comments are closed.