Federika Mogerini u poseti Zapadnom Balkanu od 17. do 19. aprila

0

Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i politiku bezbednosti/potpredsednica Evropske komisije, boraviće u poseti Zapadnom Balkanu od 17. do 19. aprila. Tom prilikom će posetiti Albaniju, Bivšu jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Poseta se nadovezuje na razgovor o Zapadnom Balkanu koji će biti na dnevnom redu Saveta za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanje paketa proširenja koji će ona i komesar Johanes Han predstaviti u Strazburu 17 aprila. Osim toga, poseta se nadovezuje na Strategiju za Zapadni Balkan koja je objavljena u februaru, a odigrava se mesec dana pre održavanja samita između Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji zakazanog za 17. maj.

Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini je uoči posete izjavila: „Zapadni Balkan je Evropa i biće deo budućnosti Evropske unije, snažnije, stabilne i ujedinjene Unije. To je pitanje ostvarivanja zajedničkih interesa i podele odgovornosti sa zemljama regiona za dobrobit svih naših građana. Ovo je trenutak da donesemo pozitivne promene kako bismo ostvarili nepovratni i transformativni napredak ka EU.”

Visoka predstavnica/potpredsednica Mogerini će se tokom posete sastati sa predstavnicima vlasti, uključujući predstavnike vlada i političkih partija, dok će 18. aprila u Skoplju prisustvovati nezvaničnom sastanku premijera partnerskih zemalja Zapadnog Balkana.

 

Podeli

Comments are closed.