Iz IPARD programa Evropske unije poljoprivrednicima Srbije su uručeni grantovi za nabavku mehanizacije i opreme, ukupne vrednosti od oko tri miliona evra, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obavestio da je danas raspisan i 4. poziv za dodelu nove tranše od 25 miliona evra.

Poljoprivrednicima prijavljenim na 3. konkurs za IPARD program, koji za Srbiju ukupno iznosi 175 miliona evra, rešenja o dodeli bespovratnih sredstava u Vladi Srbije uručili su Nedimović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici,

Prema rečima Nedimovića, dodeljena rešenja su u iznosu od 10.000 do 600.000 evra, iskjučivo za mehanizaciju. Kako je nagovestio, rešenja će biti mnogo više i da ih u novembru očekuje 200.

Nedimović je naglasio da su to evropske pare za one ljude u Srbiji, kojima je poljoprivreda posao. Danas je dodeljeno oko tri miliona evra, od ukupno sedam miliona za treći poziv, najveći iznosi su na 72 i 77 miliona dinara, a najniži 1,2 miliona dinara za nabavku prikolice.

“Danas smo raspisali i četvrti poziv za nabavku i izgradnju imovine i prateće opreme – hladnjača i drugih objekata, a suma za taj novi konkurs je samo u novcu 25 milona evra, koliku su ukupno iznosila prethodna tri”, rekao je Nedimović.

Kako je obećao, početkom decembra će biti raspisan novi poziv i da niko od pojoprivrednika neće ostati bez novca. On je novinarima poručio da neće „naći nijednu falinku“ u procesu trošenja novca IPARD i da su raspisani pozivi za sav novac iz programa, sav novac raspoloživ i da neće biti problema za njegovo povlačenje.

Ministar je rekao da je Srbija spremna da otvori Poglavlje 11 koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj. „Što se nas tiče, ispunili smo uslove za otvaranje Poglavlja 11. Neki dan je Vlada Srbije uspojila Akcioni plan, mi smo spremni, izrađujemo pregovaračku poziciju, ako hoće, to je to, ako neće, opet – šta da radimo“, izjavio je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara.

Fabrici: Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište EU čak i utrostručen

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je istakao da je iz EU programa opredeljeno 175 miliona evra bespovratno za dodatne investicije u srpski agrar, a da ta suma, uz dodatno sufinansiranje, može da naraste na 400 miliona.

“Želimo da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbedimo prave alate”, rekao je on navodeći da je taj novac namenjen za bolju mehanizaciju i modernizaciju, kao na primer nabavku traktora, plastenika, sistema za navodnjavanje…

On je ocenio da je poljoprivreda važna grana u Srbiji i dobitnicima grantova poručio da moraju da budu konkurentni.

“Već sad je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište EU udvostručen, čak i utrostručen”, rekao je Fabrici.

“Ovo danas je dokaz zbog čega smo na evropskom putu”, istakla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je predočila, Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, već koristi bespovratnu pomoć EU kroz IPARD 175 miliona evra do 2020. godine. Prema rečima Joksimović, Srbija je prošla zahtevan proces da bi dobila novac tog evropskog fonda i da bi svoju poljoprivredu učinila konkurentnijom za zahtevno evrospko tržište.