Godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu povod je za izložbu „Godina nesalomivosti“ koja je, nakon Beograda i Novog Sada, otvorena u Nišu u prostorijama EU info kutka. U prisustvu medija i predstavnika organizacija civilnog društva, izložbu su otvorili ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač i šef Odeljenja za komunikacije, informacije i medije Delegacije EU u Beogradu Pol-Anri Prese.

„Danas je za mene prilično značajan datum. Ovde u Nišu, u Srbiji, zajedničkim naporima otvaramo izložbu fotografija. Reč zajednički je ključna, s obzirom da smo se ujedinili pred zajedničkom opasnošću, na kraju krajeva, pred tragedijom ukrajinskog naroda koja je prikazana i na fotografijama sa ove izložbe. Prikazano je kako diktatorski, fašistički režim Rusije, režim Putina, vrši genocid uništava čitavu naciju u 21. veku, u centru Evrope“, rekao je na otvaranju ambasador Tolkač i naglasio značaj promovisanja istine o ratu u Ukrajini. „Naši srpski prijatelji koji su imali priliku da svojim očima vide zločine Putinove horde, zajedno su sa nama.  Upravo fotografije srpskih fotografa čine deo ove izložbe“.

Prese je istakao važnost solidarnosti sa narodom Ukrajine i izrazio saosećanje zbog izgubljenih života, kao i počast hrabrosti i nesalomivom duhu Ukrajinaca.

 „Danas smo ovde da bi poručili da je Ukrajini potreban mir i da je svetu potreban mir. Ovo nije evropsko pitanje niti pitanje zapada protiv Rusije, već je to pitanje koje se tiče svih nas, a odnosi se na nelegalnu upotrebu sile protiv jednog naroda. Evropska unija je mirovni projekat čiji je cilj širenje mira po kontinentu i promovisanje mira širom sveta, a mir je nešto što je utkano u samu DNK Evropske unije“ rekao je Prese.

Kako je rekao, mir u Ukrajini je moguće obezbediti ukoliko Rusija prekine sa svojim neprijateljskim dejstvima i da povuče svoje vojne snage i opremu.

„Do tada, Evropska unija je rešena da pruži svu pomoć Ukrajini u odbrani i prvi put u svojoj istoriji je rešila da kao pomoć pošalje i oružje kako bi ukrajinski narod mogao da se odbrani. Evropska unija je predvodnik u obučavanju Ukrajinske vojske u odbrani zemlje.  Pored ovoga pružamo humanitarnu i makroekonomsku pomoć, a takođe smo Ukrajini dali pozitivan odgovor za članstvo u EU“, zaključio je Prese.

Danas otvorena izložba objedinjuje dela fotografa beogradske novinske agencije Beta Amira Hamzagića i kolekciju koju je priredilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i prikazuje život u ratnoj zoni, kao i borbu običnih ljudi zahvaćenih ratom.