Evropska unija ostaje posvećena članstvu Srbije i ostalih partnera sa Zapadnog Balkana u EU, a izveštaj Evropske komisije ukazuje na prioritete na koje Srbija treba da se fokusira kako bi ubrzala svoj put ka članstvu, poručio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

On je prisustvovao raspravi o izveštaju na Odboru za evropske integracije Narodne skupštine, gde je članovima odbora predsatvio ključne stavke iz najnovijeg dokumenta koji se odnosi na Srbiju. 

„Izveštaj predstavaljamo u teškom geopolitičkom trenutku koji ima velikog uticaja i na proces proširenja. Srbija treba da iskoristi priliku i da ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji, a Unija želi da na Srbiju gleda kao na partnera od poverenja”, poručio je ambasador Žiofre. Napomenuo je i da je stepen usklađenosti spoljne poliitke Srbije sa EU u poslednjih godinu dana opao sa 45 na 64 odsto i da je to posledica neusklađivanja Srbije sa sankcijama koje je EU uvela Rusiji. 

„EU mora da računa na Srbiju kao iskrenog partnera koji je spreman da brani vrednosti i prosperitet. EU je već ključan ekonomski i trgovinski partner Srbije, ali i najveći donator i nastavićemo da sarađujemo sa Vladom i svim ostalim akterima kako bi Srbija ostvarila napredak u pregovorima”, naveo je šef Delegacije EU u Srbiji. 

On je podsetio i da je predsednica Evropske komisije u nedavnoj poseti najavila pomoć Evropske unije Srbiji od 165 miliona evra koja će biti namenjena da Srbija lakše prođe kroz energetsku krizu. 

Pored ambasadora EU, sednici Odbora za evropske integracije prisustvovala je i nova ministarka za evropske integracije Tanja Miščević koja je poručila da nema razlike između spoljne politike Srbije i EU u vrednosnim aspektima.

„Srbija je nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Ukrajine i prihvata rezolucije UN o ovim pitanjima. Tu nema odustajanja od zajedničke politike. Treba naglasiti i da je učešće Srbije u mirovnim misijama EU najveće od svih država kandidata, čime se pokazuje vrednosna opredeljenost zemlje”, poručila je Miščević.Na sednici odbora, osim o spoljnoj politici Srbije, govorilo se i o delovima izveštaja u kojima se ukazuje na nedostatke u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i zaštiti osnovnih ljudskih prava. 

Evropska komisija predstavila je Izveštaj o Srbiji 12. oktobra, a ambasador EU u Srbiji do sada je izveštaj predstavio i uručio gotovo svim državnim organima. 

Predsednica odbora za evropske integracije Elvira Kovač najavila je da će Skupština Srbije, nakon rasprave o izveštaju u resornom odboru, o ovom dokumentu raspravljati i na plenarnoj sednici u najkraćem mogućem roku. 

Pročitajte još

Paket proširenja 2022.

Glavni zaključci Izveštaja o Srbiji za 2022.

Ambasador Žiofre uručio predsedniku Vučiću Izveštaj EK