Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han počeo je radnu posetu Srbiji sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Mir u Beogradu. Teme sastanka bile su situacija na Zapadnom Balkanu, proces reformi i evropskih integracija Srbije.

Komesar Han pozdravlja opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost i ponovo ističe svoju spremnost da pokuša da pomogne kako bi se stekli uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Kada je o evropskim integracijama reč, komesar Han poziva Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava.

Predsednik Vučić i komesar Han su, u razgovoru o regionalnoj situaciji, posebno razmotrili zastoj u dijalogu i stanje nastalo posle ostavke premijera Vlade Kosova* Ramuša Haradinaja. Predsednik Vučić navodi da je Srbija reagovala smireno i odgovorno. Zahvalan je komesaru Hanu na razumevanju i angažovanju da se razgovori odblokiraju. Srbija ostaje privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u regionu, ističe predsednik Vučić.

Predsednik Srbije čestitao je komesaru Hanu na tome što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji. Komesar Han posetu regionu počeo je razgovorima sa zvaničnicima Severne Makedonije, dok će se sutra sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a prisustvovaće i Sportskim igrama mladih na Adi Ciganliji, čiji ambasador je postao u martu ove godine.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova