„Previše mladi da pamte, odlučni da se nikada ne zaboravi“ – ovom rečenicom bi se mogla opisati izložba Inicijative mladih za ljudska prava, koja obeležava 20 godina rada. Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, prisustvovala je otvaranju izložbe „Zamislite promenu“ u njihovom Edgio Hub prostoru u centru Beograda.

„Trenutni period – nažalost obeležen sve većim brojem sukoba i ogromnim brojem civilnih žrtava, posebno dece i mladih – zaista nas podseća na važnost tranzicione pravde“, rekla je Halačeva.

Ona je istakla da se tema tranzicione pravde, kao i obično, nalazi i u godišnjem paketu proširenja objavljenom prošle nedelje.

„Naš godišnji izveštaj o državi se, između ostalog, odnosi na pitanja sa kojima se Srbija suočava kada je u pitanju procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i na važnu ulogu koju OCD igraju u Srbiji. O tome svedoče neke od slika na izložbi, a posebno kontinuirano veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida u Srebrenici od strane pojedinih političara i nedostatak garancija prava žrtava rata“, dodao je zamjenik šefa Delegacije EU. U Izveštaju EU takođe se žali zbog verbalnih napada i klevetanja organizacija civilnog društva, dodala je ona.

„Kulturne inicijative igraju važnu ulogu u tranzicionoj pravdi, a EU priznaje ulogu mladih u tom pogledu i, naravno, u budućnosti ovog regiona, posebno kada je u pitanju priznavanje zločina iz prošlosti, kao i promovisanje pomirenja“, rekla je Halačeva.

Zamenik šefa delegacije je napomenuo da je angažovanje, povezivanje i osnaživanje mladih strateška politika EU, a da su mir, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski gradivni elementi EU.

Izložba „Zamislite promenu“ biće otvorena u Edgio Hub-u do kraja ove godine, a posetioci će moći da vide istaknute trenutke omladinskih inicijativa koje su se suprotstavljale narativu mržnje. Događaj je finansijski podržan od strane EU kroz grant finansiranje Inicijativi mladih za ljudska prava u Srbiji.

„Izložba ilustruje otpor mladih protiv narativa mržnje i odaje počast ljudima iz različitih generacija koji se usuđuju da zamišljaju različita društva. Njihove akcije i inicijative vratile su nadu da je bolje sutra moguće. Ovo je priča o onima koji veruju u promene“, rekla je Ivana Jovanović, koordinatorka programa YIHR.