Nekoliko vrsta vakcina protiv kovida do sada je bilo dostupno građanima Srbije, a sada je ta lista bogatija za još jednu mogućnost – vakcinu „Moderna“.

Više od 77 miliona evra do sada je Evropska unija donirala Srbiji za borbu protiv virusa korona, a ukupna brojka dostići će čak 93 miliona. Srbiji bilateralno pomažu i države članice, te je tako iz Poljske stigao kontigent vakcina marke „Moderna“, konkretno – 200.400 doza.

Same vakcine Srbiji je obezbedila Republika Poljska, dok je za troškove transporta bio zadužen Mehanizam civilne zaštite EU.

Isporuku vakcina dočekali su danas na Institutu „Torlak“ ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk i potpredsednica poljskog parlamenta Malgožata Gosjevska, kao i ambasador ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre.

Ministarka Joksimović rekla je da je ova donacija slika iskrenog prijateljstva dva naroda. Dodaje i da je vakcinacija najbezbednije i najefikasnije rešenje za pandemiju virusa korona, te pozvala građane koji to do sada nisu uradili – da se vakcinišu.

“Ovo je prvi put da u Srbiju stiže ‘Moderna’, i to je važan činilac za ono što pokušavamo da uradimo – da unapredimo vakcinaciju u Srbiji“, napomenula je ministarka.

Šinkovski vel Senk kaže da je donacija vakcina vredna 4 miliona evra i da je deo podrške Srbiji.

“Pandemija korona virusa stavila je naše narode i ceo svet pred izazove bez presedana. U ova teška vremena međunarodna solidarnost i uzajamna podrška, predstavljaju našu osnovnu obavezu: i Srbija i Poljska to razumeju veoma dobro. U Poljskoj i za Poljake reč ‘solidarnost’ ima posebno značenje”, kaže Šinkovski vel Senk.

Spasavanje života je prioritet, istakao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, i podsetio da je važno povećati procenat imunizacije u svetu na 60-70% kako bismo se vratili uobičajenom načinu života.

“Ovih 200 hiljada vakcina ‘Moderne’ spasiće mnoge živote građana Srbije, što je od velikog značaja. Solidarnost i jednakost jesu dva osnovna principa kojima ćemo pobediti koronu“, pojašnjava Đerlek.

Srbija, iako je zemlja kandidat za članstvo, jeste punopravna članica Mehanizma, od koga ima koristi još od 2014. godine.

„Danas pokazujemo da nastavljamo da podržavamo Srbiju u podizanju nivoa njene spremnosti da reaguje na vanredne situacije. Timski rad je taj koji gradi sigurniju i otporniju budućnost i želeo bih da se još jednom iskreno zahvalim Poljskoj na bilateralnoj donaciji Srbiji. Takođe se posebno zahvaljujem osoblju u Institutu Torlak, Institutu Batut, kolegama u ministarstvima i svim medicinskim radnicima u Srbiji koji su pravi heroji pandemije”, saopštio je ovim povodom ambasador Žiofre.

Dr Nada Kuljić Kapulica rekla je nešto više o ovoj vakcini u razgovoru za N1. Prema njenim rečima, „Moderna“ pripada grupi savremenih vakcina za čiju proizvodnju se koristi nova tehnologija, poput one za proizvodnju “Fajzerove” vakcine.

„Postoje razlike između ove dve vakcine. ’Modernina’ vakcina sigurno predstavlja korak u budućnost. Ona se zasniva na informacionoj ribonukleinskoj kiselini (RNK) koja se u vidu nano čestice, koja je uvijena u određeni omotač, ubacuje u našu ćeliju, kojoj daje instrukcije za proizvodnju jednog dela virusa na kom se stvaraju zaštitna antitela, a to je deo virusa koji brani naš organizam od infekcije. Modernina vakcina spada u tu kategoriju vakcina“, kaže doktorka Kuljić Kapulica.

Samo od početka pandemije virusa korona, ovo je 11. isporuka Mehanizma civilne zaštite, ukupne vrednosti preko 7,5 miliona evra. Srbija je tokom pandemije postala jedan od najvećih korisnika Mehanizma civilne zaštite u Evropi, ali je takođe nedavno dala i svoj doprinos, isporučivši medicinsku opremu i lekove Rumuniji.

MEHANIZAM CIVILNE ZAŠTITE

Izuzetno važan instrument za sprovođenje navedenih vrsta pomoći u sektoru Civičlne zaštite jeste Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM).

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, a od osnivanja 2001. godine, Mehanizam je odgovorio na preko 330 zahteva za pomoć unutar i izvan EU.

Za više informacija pogledajte OVDE.

Povezane vesti:

Vakcine brzo u svakom delu Srbije uz EU podršku

Evropska komisija i Austrija obezbeđuju vakcine protiv kovida-19 za Zapadni Balkan

Prve vakcine iz COVAX inicijative stigle u Srbiju