Povodom inicijative „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ koja se održava u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, žiri je krajem marta zvanično objavio imena osam mladih umetnika koji će zajedno kreirati pokretni mural u Novom Sadu u periodu od 25. aprila do 9. maja.

Osam mladih umetnika, dva predstavnika iz Srbije, Italije i Severne Makedonije, i po jedan iz Crne Gore i Albanije, koje predvodi Andrej Josifovski – Pijanista, čine reprezentativan tim koji će kroz kolektivni umetnički performans predstaviti svoju viziju zajedničke budućnosti evropske zajednice. Oni će, u perodu od 28. do 30. aprila, raditi na muralu u kreativnom distriktu na Limanu u okviru programske celine Zastave budućnosti, a od 3. do 5. maja oslikavanje će biti na Trgu Slobode u Novom Sadu. Njihov mural, prezentovan u sedam zasebnih delova na pokretnoj instalaciji, svečano će biti predstavljen 9. maja u okviru proslave Dana Evrope, nakon čega će biti doniran zasebnim ustanovama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU za tebe (@eu.za.tebe)

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre ovom prilikom je izjavio: „Kultura i umetnički izraz ne poznaju granice – oni su neiscrpan izvor inspiracije koji nam pomaže u kreiranju bolje budućnosti. Ovom inicijativom smo želeli da pokažemo bogatstvo i talenat mladih evropskih umetnika, kao i njihov potencijal da doprinesu važnim temama koje će odrediti našu budućnost. EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju i kulturu, a ja sam ubeđen i istu sudbinu. Murali koje će ovi umetnici oslikati zajedno je još jedna potvrda našeg pripadanja istom kulturnom prostoru.“

Odluku o učesnicima predstojećeg događaja doneo je žiri u sastavu: Lazar Sakan, predsednik žirija, idejni tvorac i kustos galerije New Moment, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske, Nikola Džafo, jedan od naših najznačajnijih konceptualnih umetnika, kao i dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU za tebe (@eu.za.tebe)

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u jednom ovakvom idejnom projektu od nesumnjive kulturne važnosti. Mural je, kao vid performansa iskazan kroz slikarsku i arhitekstonsku tehniku, u poslednjih nekoliko decenija stekao zasluženi umetnički kredibilitet. Proces selekcije nije bio ni malo lak, pristigao je veliki broj kvalitetnih radova i bio je izazov izabrati osam autora koji će kroz sliku i boje predstaviti originalno i inspirativno viđenje budućnosti – rekao je povodom ovog događaja Lazar Sakan.

Inicijativa „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, organizovana pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa kompanijom New Moment New Ideas, i u partnerstvu sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada , jedna je u nizu mnogobrojnih kulturnih izvedbi koje će na društveno angažovan način predstaviti Novi Sad, ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU za tebe (@eu.za.tebe)