Poplave i požari, suše, klizišta i zemljotresi stalna su pretnja koja ugrožava naše područje. Zbog toga je civilna zaštita oblast u kojoj je potrebna stano unapređenje znanja – čega smo posebno svesni u danima nakon što je Srbiju protreslo nekoliko zemljotresa.

Stoga, 25 muškaraca i žena obučeno je i sertifikovano za trenere za bolju prevenciju i reagovanje tokom i nakon katastrofa. Oni će znanje preneti dalje, na još 900 kolega širom Srbije. Na taj način će službenici u lokalnim samoupravama, pripadnici jedinica civilne zaštite, kao i zaposleni u javnim institucijama i preduzećima biti bolje pripremljeni za brzo i efikasno reagovanje u vanrednim situacijama.

Obuka ovih 25 trenera vredna je 191.000 evra, a omogućena je u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje.

„Najvažnije je ulaganje u ljudstvo“, rekao je  Sakelaris Hurdas, šef operacija III Delegacije Evropske unije u Srbiji:

„Ovo je jedan od projekata koje finansira EU i na koje smo veoma ponosni“, dodao je on, te podsetiop da je u pitanju veliki projekat koji je usmeren na mnoge oblasti – procenu rizika, zdravstvenu podršku…

„Znanje i veštine zaposlenih u lokalnim službama za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije, kao i na brzinu i efikasnost reakcije na krizne događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta ili požari. Uz podršku Evropske unije i u saradnji sa MUP-om i Kancelarijom za javna ulaganja, pomažemo lokalnim zajednicama u Srbiji da spasu više života, bolje zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Ona je podsetila na 27 vatrogasnih vozila, koji su letos donirani Srbiji u okviru ovog projekta.

V.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, Dejan Miletić, podsetio je da su klimatske promene uzele maha širom sveta, te da je od izuzetnog značaja postojanje ovakvih stručnjaka u sistemu prevencije katastrofa.

“Vi ste prva linija odbrane, i potrebno je da to znanje širite dalje i da i vi nastavite da se usavršavate, da koristite nove tehnologije”, rekla je Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP, Luka Čaušić, rekao je da Srbija od 2014. ubrzano radi na usavršavanju sistema odbrane, jer je ta godina, kako kaže, bila velika opomena:

„Najbitnija su tri pravca kojima Sektor i Ministarstvo unutrašnjih poslova teže a to su opremanje, jačanje komunikacije i ulaganje u ljudske kapacitete.  Kroz ovaj projekat imali smo sva tri pravca obuhvaćena, na čemu bih se zahvalio kako Delegaciji EU u Srbiji, tako i UNDP u Srbiji. Kroz ovaj projekat dobili smo vozila koja smo koristili ovog leta u gašenju požara na otvorenom prostoru u zemlji i inostranstvu.“

Nakon obraćanja, predstavnici uključenih institutcija uručili su sertifikate trenerima.

Civilna zaštita

Podrška Evropske unije civilnoj zaštiti u Srbiji vredna je više od 250 miliona evra za period od 2014. do danas. Za vreme velikih poplava 2014. godine EU je pomogla sa više od 140 miliona evra, a od početka izbegličke krize 2015. godine je pomogla sa više od 80 miliona evra. Kada je u Evropi izbila kriza COVID-19, EU je uspostavila i pokrenula mehanizme solidarnosti u koje je uključena i Srbija. Ugovorena je i pokrenuta hitna pomoć Srbiji za oporavak od krize COVID-19 u vrednosti od preko 93 miliona evra.

Pored zemalja članica, Srbija je jedna od zemalja koja učestvuje u mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

U okviru Evropske unije, glavna misija Evropske civilne zaštite i operacija humanitarne pomoći je očuvanje života, sprečavanje i ublažavanje ljudske patnje i zaštita stanovništva pogođenog katastrofama i krizama.

Pročitajte još:

Srpski vatrogasci pomažu kolegama u Grčkoj

Zlu ne trebalo

Rešenje za šumske požare

Zajedničko reagovanje na katastrofe

EU donirala Srbiji nova ambulantna vozila, mobilne respiratore i zaštitnu opremu