Vatrene stihije svakog leta divljaju Grčkom, ugrožavajući ljude, i čineći ogromnu štetu. Ipak, ove godine, požari su se pretvorili u prirodnu katastrofu. U pomoć grčkim vatrogascima juče je otputovalo 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Niša.

Spasioci iz Srbije pošli su ka jugu u 14 specijalizovanih vozila, koje će koristiti u borbi sa šumskim požarima, a deo tih vozila jeste donacija Evropske unije.

Podsetimo, u junu je Sektoru za vanredne situacije svečano uručeno 27 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara. Ova vozila vredna su više od milion evra, namenjena su za opštine i gradove u svim delovima Srbije, i u pitanju je donacija Evropske unije.

Photo: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Zanimljivo je to da su ova vatrogasna vozila manja od standardnih vatrogasnih kamiona, ali i dalje adekvatno opremljena, te imaju mogućnost da se kreću brže, i po teško pristupačnim terenima. To je presudno za hitno reagovanje odmah po izbijanju požara, kao i za zaštitu ljudi koji žive u udaljenim područjima.

Takođe, kako bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa niskom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard).

Osim što su novi, i samim tim i bezbedniji, kamioneti su opremljeni i korisnom mehanizacijom. Crevo od 120 metara mnogo znači u gašenju šumskih požara, objasnio je tada jedan od prisutnih spasilaca, a postoji i mogućnost ispumpavanja vode iz okolnih jezera ili reka, koja se dalje distribuira za gašenje vatre.

„Ovog leta Sektor za vanredne situacije je gasio više od 850 požara na našoj teritoriji, ali isto tako  učestvovali su u gašenju požara u Severnoj Makedoniji, a sada je spreman da gasi požare na prostoru Grčke“, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, kada je juče u Nišu ispraćao hrabre spasioce put Grčke.

„Mogu zaista da kažem da sam srećan i ponosan što imamo kapacitete i mogućnost da pomognemo. Požari su i kod nas, mi ih držimo pod kontrolom i imamo čime da pomognemo prijatelјskoj zemlјi“, istom prilikom je dodao Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Požari širom Evrope

Grčka, Italija, Severna Makedonija, Albanija, Turska – poslednjih nedelja zahvaćene su požarima.

Na zahtev ovih zemalja, Evropska unija je do sada pomogla u mobilizaciji 14 vatrogasnih aviona, 3 helikoptera, oko 1.300 spasilaca i 250 vozila.

Samo u Grčkoj trenutno je raspoređeno 9 aviona, blizu 1.000 vatrogasaca i 200 vozila. Pomoć stiže i iz Francuske, Nemačke, Poljske, Austrije i Slovačke, koje šalju kopnene vatrogasne jedinice, što je dodatak pomoći koja je već angažovana prošle nedelje za pomoć u gašenju šumskih požara u Italiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

„Pokrenuta je jedna od najvećih ikada vatrogasnih operacija u Evropi jer više požara pogađa više zemalja istovremeno. To pokazuje potrebu da se prioritetno odgovori na krizne situacije i na evropskom nivou. EU je potpuno solidarna sa Grčkom, Severna Makedonija, Albanija, Italija i Turska, u ovom teškom trenutku. Veoma sam zahvalan svim zemljama koje su ponudile pomoć za njihovu opipljivu solidarnost. Naše misli su sa svima onima koji su pogođeni i sa prvim odgovorima koji rizikuju svoje živote u borbi požari“, izjavio je Janez Lenarčić, komesar za krizno upravljanje.

Mehanizam civilne zaštite

Izuzetno važan instrument za sprovođenje navedenih vrsta pomoći u sektoru Civičlne zaštite jeste Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (EUCPM).

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja. Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, Srbija je osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.

RescEU

EU je tokom 2019. godine ojačala komponente svog upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU. Najnoviji uvedeni element – rescEU – ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima. Pored toga, rescEU uspostavlja novu evropsku rezervu resursa (‘rescEU rezerva’) koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu odgovoriti na zdravstvene vanredne situacije, i hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

Povezane vesti:

Rešenje za šumske požare

Gradovi i opštine u slivu Zapadne Morave ujedinjeni za zajedničko reagovanje na katastrofe