“Nedelja ponosa” otvorena je danas na Kalemegdanu, uz prisustvo ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, zamenice ambasadora Plamene Halačeve, kao i predstavnika drugih ambasada.

Aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo „Zakon o istopolnim zajednicama“, „Zakon o rodnom identitetu“, „Nismo ni blizu“.

Tokom Nedelje ponosa planirano je održavanje niza događaja o ljudskim pravima LGBT+ osoba u Srbiji. Za subotu, 9. septembar najavljena je šetnja, čija je ruta planirana centrom Beograda.

“Trenutni momenat nije nimalo optimističan za LGBT+ zajednicu i situacija je mnogo lošija u odnosu na prethodni period”, rekao je direktor Beograd Prajda Goran Miletić na otvaranju.

On je podsetio da je vlast prošle godine zabranila planiranu rutu Evroprajda i da je odustala od donošenja Zakona o istopolnim zajednicama.

Neke od osnovnih vrednosti Evropske unije su ravnopravnost i ljudska prava. Kroz moto “ujedinjeni u različitosti” EU želi da iskaže solidarnost, odbrani jednakost i ljubav u svim oblicima.

Nedelja ponosa se održava od 4. do 10. septembra.