Međunarodni poljoprivredni sajam otpočeo je po 91. put danas u Novom Sadu, a otvaranju su prisustvovali generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, kao i premijer Srbije Miloš Vučević.

Ovom prilikom komesar Vojčehovski je, u društvu ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea, i drugih zvaničnika, obišao izlagače u Hali 1.

Nakon svečanosti, usledio je VIP panel u EU paviljonu. Tom prilikom, komesar Vojčehovski, ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i prof. dr Vladimir Crnojević iz Instituta “BioSens”, govorili su o prednostima primene standarda Evropske unije u Srbiji.

Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, rekao je da se raduje poseti Srbiji, koja je blizak komšija i značajan partner Evropske unije.

“Pored našeg važnog trgovinskog odnosa u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, EU podržava poljoprivrednike Srbije promovišući produktivnost, održivost i inovacije kroz IPARD i druge programe. U svojim sastancima sa premijerom Milošem Vučevićem, ministarkom za evrointegracije, Tanjom Miščević, i ministrom poljoprivrede, Aleksandrom Martinovićem, razgovarao sam o našem partnerstvu i kako možemo izgraditi jaču i zajedničku budućnost u oblasti hrane i poljoprivrede. Jedan od vrhunaca moje posete jeste dolazak na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će pružiti izvanrednu priliku da saznam više o hrani i piću Srbije, kao i da promovišemo raznovrsnost naših kvalitetnih EU proizvoda”, rekao je Vojčehovski.

Ministar Martinović je poručio da je Evropska unija važan partner Srbije, kako u domenu poljoprivrede, tako i u ekonomskom smislu. On je naglasio da se oko polovine proizvoda iz Srbije izvozi na tržište EU.

Martinović je poručio da će Ministarstvo biti na raspolaganju za svaku vrstu dijaloga: i sa malim, i sa velikim poljoprivrednicima.  Prema njegovim rečima, saradnja poljoprivrednih proizvođača, države i kompanije – ključna je za uspešan poljoprivredni sektor.

Dr Crnojević, direktor Instituta “BioSens”, govorio je o važnosti digitalizacije u poljoprivredi. Pomenuo je e-Agrar – važnu platforma, koja postoji zahvaljujući digitalizaciji, a koja je u Srbiji pandan evropskoj platformi AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).

Takođe, prema njegovim rečima, sistem za upravljanje zemljištem, zatim platforma za upravljanje organskom proizvodnjom, kao i sajt dim.rs, koji ima cilj da stane na put učestalom spaljivanju žetvenih ostataka – neki su od proizvoda digitalizacije domaće poljoprivrede, koji će biti od velike koristi poljoprivrednicima u Srbiji.

EU paviljon posetili su i premijer Vučević, predsednica Pokrajinske vlade Gojković, ministarka za evrointegracije – Tanja Miščević, ministarka nauke – Jelena Begović.

Posetioci Sajma imali su priliku da čuju i inkluzivni hor „Dobri ljudi“, koji podržava Evropska unija.

Podsetimo – Delegacija Evropske unije u Srbiji biće prisutna u Hali 1, na EU paviljonu, tokom svih sajamskih dana – od subote, 18. maja, pa sve do četvrtka, 23. maja. Posetioci će imati priliku da prisustvuju preko 40 informativnih panela i radionica, na kojima će brojni stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o temama kao što su kvalitetna proizvodnja hrane, zdravlje životinja, uzgajanje setvenih kultura, tehnološke inovacije, održiva poljoprivreda i mnogim drugim aktuelnim temama.

Posebna poslastica u EU paviljonu biće EU kuhinja: Pozivamo sve posetioce da dođu i probaju ukuse različitih evropskih tradicija, koje će pripremati kuvari – diplomate zemalja članica EU. Ovaj jedinstveni gastronomski događaj pružiće posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i saznaju više o kulinarskoj baštini Evropske unije.

Program možete pogledati na ovom linku.

Takođe, u tržnom centru “Promenada” moguće je posetiti i izložbu koju smo organizovali u čast najuspešnijih partnera i projekata Evropske unije, u domenu poljoprivrede.