U okviru „Nedelje Evrope“ EU info kutak u Nišu je u saradnji sa Pravnim fakultetom organizovao predavanje ambasadora Austrije u Srbiji Nikolausa Luterotija. Veliki broj studenata i zainteresovanih građana, mogao je ovom prilikom da čuje kako iz ugla ambasadora izgleda zajednička budućnost Austrije i Srbije u Evropskoj uniji i koliko je za sve nas značajna Evropska unija.

Ambasador Luteroti je ovom prilikom ukazao na to da Austrija pruža punu podršku pristupanju Srbije EU i da bi bilo vrlo značajno da se naša zemlja pridruži. Kako je istakao, Srbija je deo evropske kulture, nasleđa i tradicije što je čini važnim delom Evrope. Kada je reč o odnosima Austrije i Srbije, ambasador dodaje da je saradnja dveju zemalja sada na izuzetno visokom nivou i da postoji veliko međusobno poštovanje.

Pored procesa integracija Srbije, važno je da se razmišlja i o budućnosti Evropske unije i napretku koji treba da usledi.

„Za države kandidate, kao što je Srbija, važno je da razvijaju svoje ideje u kom pravcu treba da ide EU jer ako žele da budu deo te zajednice važno je i da učestvuju u procesu reformi“ napominje ambasador Luteroti

Reforme u EU nisu kontradiktorne proširenju, već se mogu i paralelno odvijati, rekao je ambasador Luteroti. Politička stabilnost, ekonomski prosperitet i sigurnost su jednako važni i za države članice, kao i za one koji su u procesu pristupanja, dodaje ambasador.

„Nema dileme da li EU ima budućnost. Samo jaka i ujedinjena Evropa može zaštititi naše države i izboriti se sa svim izazovima. Iskreno se nadamo da će Srbija pristupiti EU i verujemo da je na dobrom putu“ dodao je ambasador

Nakon predavanja, pitali smo ambasadora Luterotija šta za njega lično znači EU.

Ovogodišnja krovna kampanja Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu realizuje se pod nazivom #EUzaTebe, sa idejom da se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija.

U okviru kampanje #EUzaTebe, EU info kutak u Nišu organizovao je mnogobrojne događaje u periodu od 7. do 11. maja, a kompletan program pogledajte na našem sajtu.