O podelama na selo i grad često se govori kada je u pitanju kvalitet života, dostupnost usluga i robe, i oba kraja imaju svojih prednosti, bilo da volite miran i izolovan život, ili da ste zagovornik užurbanijeg stila. Međutim, postoji još jedna zanimljiva razlika između urbanog i ruralnog života, koja je, istovremeno, neočekivano, i sličnost. Nećete pogoditi. Mislim na bicikl.

Bicikl, biciklo, bicikla – u različitim krajevima Srbije, čućete ove varijante. Čuli ste i onaj starinski izraz –  „velosiped“, a kao klinci smo učili da vozimo na „poniki“ starijeg brata ili sestre, priželjkujući „brzinac“, dok je najveća faca u kraju bilo dete koje ima „BMX“.

Kakve veze imaju selo i grad? Činjenica je da urbane biciklističke staze češće okupiraju sportisti, koji voze moderne dvotočkaše, u želji da se rekreiraju, dok se u predgrađima i selima bicikl mahom koristi kao prevozno sredstvo – a obavezna je i korpica, da se prevezu cegeri s pijace ili iz prodavnice.

Za koju god namenu koristili ovo prevozno sredstvo, dobrobiti su iste – vožnja bicikla osnažuje mišiće, razgibava zglobove, jača kondiciju, a mnogima popravlja raspoloženje. A ako gledamo širu sliku, biciklizam doprinosi i zdravlju planete – nema izduvnih gasova, nema fosilnog otiska, sagoreva samo kalorije.

S druge strane, vožnja bicikla nije jedini način da budete odgovorni prema ličnom zdravlju, zdravlju okoline, ali i da uštedite na transportu – tu su i šetnja, roleri, trotineti. U želji da omasovi ove višestruko korisne vidove kretanja, odnosno mobilnosti, Evropska komisija svakog septembra organizuje Evropsku nedelju mobilnosti. Manifestacija će biti obeležena i ove godine, a gradovi-učesnici sve su brojniji. Poseban program, mahom biciklističke ture, planiran je u Somboru, Novom Sadu, Pirotu, Nišu, Beogradu i Kruševcu.

Važno je znati da Evropska unija već godinama radi na razvoju biciklizma u Srbiji. Jedan od primera jeste EcoBikeNet projekat u okviru prekogranične saradnje (Interreg IPA CBC Mađarska-Srbija) – “Zajednički razvoj prekogranične biciklističke mreže koja pristupa prirodi”.

Prekogranični projekat ukupne vrednosti oko 330 hiljada evra je deo razvoja biciklističkog puta Eurovelo 11, koji se prostire od vrha severoistočne Norveške do Grčke, u dužini od oko 6.000 km. U Srbiji, trasa ulazi kod Horgoša i vodi Tisom preko Zrenjanina do Beograda. U centralnoj Srbiji ide uz reku Moravu, Preševsku dolinu, odakle prelazi u Makedoniju.

Deo projekta je i obeležavanje staza kroz zaštićena područja kao što su Ludaško jezero, Subotička peščara, Palić, Kamaraš, Stara Tisa kod Bisernog ostrva, Slano kopovo, Rusanda, Titelski Breg i dr.

EuroVelo je mreža od 17 dugih biciklističkih ruta koje povezuju i objedinjuju ceo evropski kontinent. Rute mogu koristiti turisti, ali i lokalno stanovništvo koje svakodnevno putuje. Na ovaj način, građani Evrope ohrabruju se da isprobaju biciklizam i tako promovišu prelazak na zdravo i održivo putovanje – za svakodnevna putovanja i bici-turizam.

Interreg-IPA CBC Mađarska–Srbija je četvrta generacija programa prekogranične saradnje u pograničnom regionu Mađarske i Srbije. Pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“, Program podržava razvoj stabilnog regiona okrenutog saradnji, kao i unapređivanje sveukupnog kvaliteta života u pograničnom regionu.

Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Glavni događaj se svake godine održava od 16-22. septembra, kulminirajući sa popularnim danom bez automobila. Lokalne vlasti se ohrabruju da u toku glavnog događaja planiraju inovativne mere, promovišu novu infrastrukturu i tehnologije, mere kvalitet vazduha, i prikupljaju povratne informacije od građana.

Nakon manifestacije, građanima ostaju trajna unapređenja saobraćajne infrastrukture – nove biciklističke staze, uređeni pešački prelazi, zone bez automobile, prilazi za osobe sa invaliditetom, mere za regulisanje brzine i bezbednosti saobraćaja, kao i druga pametna rešenja korisna za efikasnije kretanje uz smanjen uticaj na životnu sredinu. Ove nedelje mobilnosti sedam opština će ostvariti trajna unapređenja – Beograd, Čajetina, Niš, Užice, Kruševac, Pirot i Sombor.

Pročitajte još:

https://europa.rs/povezimo-se-bolje-pocinje-evropska-nedelja-mobilnosti/

https://europa.rs/bezbedan-prelaz-za-korisnike-decije-biblioteke/

https://europa.rs/biciklizmom-za-reke-uz-eurovelo-6/