Regionalna razvojna agencija Bačka i Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“ iz Novog Sada učestvuju u projektu prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije pod imenom ES-GEES, čiji je osnovni cilj povećanje energetske efikasnosti javnih zgrada u obe države.

Projekat, koji je počeo 15. jula ove godine i traje do 14. januara 2020. godine, sprovodi se u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, a njegova ukupna vrednost je 1.395.189,70 evra.

U sklopu projekta planirano je rekonstruisanje škola u obe zemlje, kao i razmena znanja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz različite edukativne sadržaje. Za energetsku rekonstrukciju izabrane su škole, kao simbol investiranja u budućnost.

Glavni rezultati projekta biće unapređenje znanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, kao i njihova promocija. Važan deo projekta je smanjenje potrošnje energije te će se energetska rekonstrukcija sprovoditi uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Prekogranična saradnja biće dodatno osnažena kroz različite aktivnosti koje će rezultirati pozitivnim promenama u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u obe zemlje.

Prvi sastanak partnera na projektu održan je u julu ove godine, a pored partnera iz Srbije, prisustvovali su i predstavnici Grada Osijeka, kao nosioca projekta, te predstavnici partnera iz Hrvatske – Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i Trgovačkog društva Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o.