Rezultati Popisa poljoprivrede omogućavaju detaljno sagledavanje slike oblasti poljoprivrede, s posebnim fokusom na poljoprivredna gazdinstva i regionalnu zastupljenost po oblastima, uključujući i strukturu raspoloživog poljoprivrednog zemljišta.

Po preliminarnim rezultatima Popisa poljoprivrede, u Republici Srbiji, u 2023. godini, 508 365 gazdinstava, od čega je 99,6 odsto porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, bavilo se poljoprivrednom proizvodnjom. Prosečno poljoprivredno gazdinstvo obrađuje 6,4 ha, gaji jedno grlo goveda, 5 grla svinja, 3 ovce, 43 grla živine i ima oko 3 košnice pčela.

Predstavljanju preliminarnih rezultata Popisa poljoprivrede 2023. prisustvovali su danas u Beogradu, Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Martin Klauke, šef Operacija II iz Delegacije EU u Srbiji, Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva, kao i pomoćnik direktora Petar Korović.

Klauke kaže da je celokupan proces popisa poljoprivrede sproveden u skladu sa standardima FAO organizacije pri UN.

„Moram reći da je ovaj popis jako bitan i za poljoprivredne proizvođače, kako bi znali kakvo je stanje na tržištu i koji su trendovi aktuelni“, tvrdi predstavnik Delegacije EU.

Klauke je istakao da je saradnja RZS i EU veoma važna ne samo da bi se sagledali trgovinski tokovi, već i radi same saradnje u oblasti statistike, radi sprovođenja drugih projekata u budućnosti.

U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 740.000 poljoprivrednih gazdinstava – porodičnih, gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana tokom ovog popisa su identifikacioni podaci gazdinstava, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

„Napravljeno je veliko unapređenje tokom ovog popisa, a to je ono što zovemo uspešna digitalizacija. Primenjena je metodologija elektronskih upitnika i metodologija kontrole u realnom vremenu“, rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

„Značaj rezultata Popisa poljoprivrede 2023. je u tome što se obezbeđuju sveobuhvatni, međunarodno uporedivi podaci, pregled strukturnih karakteristike poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike“, kazao je Kovačević.

Popis poljoprivrede 2023. sproveo je Republički zavod za statistiku u periodu 1. oktobra – 15. decembra 2023. godine. Finansijska sredstva za sprovođenje popisa obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU i nacionalnog budžeta. EU je za popis stanovništva i poljoprivrede obezbedila 20 miliona evra bespovratnih sredstava.

Podaci su prikupljeni metodom intervjua na terenu na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava, a gazdinstava privrednih društava i zemljoradničkih zadruga unosili su samostalno podatke u veb upitnik, koji je bio dostupan do 1. juna 2023. Konačni popisni rezultati biće objavljeni u diseminacionoj bazi na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, sukcesivno, u toku 2024, a najkasnije do kraja 2025. godine.

Detaljnije informacije o rezultatima popisa

Podrška Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju u Srbiji vredna je više od 230 miliona evra od 2000. godine do danas. Sredstva se koriste za povećanje konkurentnosti gazdinstava, preduzeća i prerađivačkih kapaciteta kroz IPARD program, dobrobit i kontrolu bolesti životinja, održavanje zemljišta u dobrom stanju, uspostavljanje nacionalnih referentnih laboratorija, osiguranje ukupne bezbednosti hrane, usklađivanje poljoprivredne politike i za pripremu javne uprave za primenu standarda EU. 

Projekti EU iz ovog sektora podstiču korišćenje sredstava iz fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj, unapređuju kvalitet proizvoda, osiguravaju podsticaje i povećavaju konkurentnost srpskih poljoprivrednika na tržištu Evropske unije sa preko 500 miliona potrošača.

EU pomoć poljoprivredi

Počeo Popis poljoprivrede

Konačni rezultati inovativnog popisa stanovništva