Kažu da se najveći vetrokaz na svetu nalazi u španskom gradu Herezu. Početkom septembra u Nišu možda nećemo praviti najveći, ali ipak dovoljno veliki i važan da podstaknemo decu na kreativan rad i maštovitost. EU info kutak Niš i Fabrika umetnika organizuju 4. septembra novu radionicu za najmlađe sugrađane. U prirodnom okruženju Kampa Fabrike umetnika, na desnoj obali Nišave kod Brzog Broda, deca će kroz bajku o zmaju i vetru učiti o značaju vazduha i praviti vetrokaze.

Radionica „Bajka o zmaju i vetru“ treća je u serijalu kreativnih i stvaralačkih aktivnosti za decu predškolskog i školskog uzrasta, uz korišćenje metoda prirodne, Waldorf pedagodije, nove kod nas. Radionicu vodi Nela Jotović, diplomirani pedagog-vaspitač, sa višegodišnjom praksom u Waldorfskoj pedagogiji. U praktičnom radu sa decom na radionicama će učestvovati i pomagati studenti pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Kroz kombinaciju nekoliko umetničkih pravaca, na zabavan i interaktivan način, deca na kreativnim radionicama iz serijala zasnovanog na Waldorf pedagogiji razvijaju zdrave navike, uče da prirodu razumeju i da je dožive svojim čulima. Rad i iskustveno učenje u prirodnom ambijentu, kroz igru budi radoznalost i kritičko razmišljanje, podstiče inovativnost, maštovitost i kreativnost, kao i ekološku svest kod dece.

Učešće na radionici je besplatno. Zbog ograničenog broja mesta, roditelji/staratelji koji žele da prijave decu za učešće na radionici treba da popune formular koji se nalazi ispod, najkasnije do 3. septembra u 17 sati ili do popune kapaciteta. Materijal za rad i osveženje za decu i roditelje obezbeđuju organizatori.

Rad će biti podeljen u dve grupe:

* deca predškolskog uzrasta – 4 do 6 godina                 (4. septembar od 11:30h do 12:15h)

* deca nižih razreda osnovne škole – 7 do 10 godina   (4. septembar od 13:00h do 14:30h)

Prijavni formular

Kako su izgledale prethodne dve radionice, pogledajte na našem sajtu:

Priroda u rukama dece

Učimo o prirodi zajedno

*Kamp Fabrike umetnike je novi prostor u prirodi u Nišu i jedna je od inicijativa koja je podržana kroz projekat „Lokalni poziv za EU“ koji finansira EU, a sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju.  

Koreni Waldorfske pedagogije su u Nemačkoj, a njen utemeljivač je Rudolf Štajner, austrijski naučnik i reformator mnogih područja modernog života.  U Waldorf pedagogiji se gaji individualnost deteta. Dečje aktivnosti su osmišljene tako da angažuje dete na svim nivoima – fizičkom, mentalnom, emotivnom, duhovnom.