Zlatna arena za najbolje ostvarenje na 70, jubilarnoj Puli za dokumentarni film “Dosije Labudović: Nesvrstani” Mile Turajlić, najnoviji je uspeh srpske kinematografije. Par godina ranije, film „Otac“ Srdana Golubovića osvojio je izuzetno važne nagrade publike i Ekumenskog žirija u okviru programa Panorama na prestižnom Berlinskom festivalu, dok je „Oaza“ reditelja Ivana Ikića doneo priznanje iz čuvene Venecije. Ova tri ostvarenja samo su deo realizovanih filmova koji su u periodu od 2014. do danas dobili podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa. Organizacije iz Srbije do sada su kroz ovaj program za svoje projekte obezbedile 7.123.120,11 evra, od čega 4.048.691 evra za projekte na medijskom konkursu dok je 3.124.429,11 evra obezbeđeno za projekte iz kulture.

Zahvaljujući konkursima Kreativne Evrope, srpska kinematografija obezbeđuje uslove za oporavak i osnaživanje digitalne transformacije i ekološke održivosti, doprinoseći na taj način većoj otpornosti i inkluzivnosti delovanja u polju kulture.

Razvoj filmske umetnosti, njena decentralizacija i stvaranje novih uslova za dalji razvoj domaće kinematografije mogući su kroz razvoj veština i edukaciju mladih. Upravo je to cilj filmskih radionica kojima ovog avgusta najavljujemo tradicionalni Festival evropskog filma. Manifestacija koja najnovija ostvarenja evropskih kinematografija približava domaćoj bioskopskoj publici, ovoga leta pravi značajan iskorak. Kroz radionice pisanja scenarija, režije dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma, Festival otvara mogućnosti za mlade da unaprede svoja znanja u oblasti filmske produkcije.

U dva grada, Novom Sadu i Nišu, u ukupno 6 radionica, sa petoro izuzetnih domaćih filmskih umetnika, Festival evropskog filma poziva mlade između 18 i 30 godina starosti, sa sklonostima ka filmu ili željom da se oprobaju u ovoj umetnosti, da se prijave i uzmu učešće u ovoj jedinstvenoj prilici. Upravo na njima, njihovom talentu i želji za usavršavanjem, nalazi se budućnost srpskog filma.

 „Kratkometražni dokumentarni film – kako ispričati isečak stvarnosti“

U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske režije dokumentarnog filma sa posebnim osvrtom na kratkometražni dokumentarni film.

Naučiće kako pronaći priču i izgraditi odnos sa subjektima dokumentarnog filma, kao i zbog čega je to važno. U čemu nam pomaže arhiva, kako se radi sa ekipom. a pričaće i o inovativnim pristupima i eksperimentalnom u dokumentarnom filmu.

Radionica koju će voditi Marko Grba Singh čiji je prvi dugometražni film „Rampart“ (2021) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu. Upravo je njegov najnoviji projekat, prvi dugometražni igrani film „Zaboravite okean, zašto ne probate surfovati po ovim ludim rečnim talasima“ dobio podršku na Mini-slate konkursu Kreativne Evrope.

Kada i gde:

Niš: 17. avgust /11 do 16 časova / prostorije EU Info kutka Niš, Voždova 5

Novi Sad: 20. avgust/  11 do 16 časova / prostorije OPENS-a, Bul. Despota Stefana 4

 „Od ideje do priče – osnove dramaturgije kratkometražnog filma

Radionica koja će biti održana pod vođstvom dramaturga Maše Seničić i Borisa Grgurovića.

U okviru radionice polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama filmske dramaturgije, strukture scenarija dugometražnog filma kao i o razlikama između strukture za dugometražni i kratkometražni film.

Pored teorijskog dela, svi polaznici će imati priliku da u okviru writers’ room-a po grupama rade na razradi sopstvenih ideja za kratkometražni film.

 

Kada i gde:

Niš: 18. avgust /11 do 16 časova / prostorije EU Info kutka Niš, Voždova 5

Novi Sad: 19. avgust/  11 do 16 časova / prostorije OPENS-a, Bul. Despota Stefana 4

 „Od priče do živih slika – osnove režije kratkometražnog igranog filma“

O zajedničkom radu reditelja i snimatelja, kroz puno praktičnih saveta, učićemo od Bojane Andrić, direktorke fotografije i Koste Đorđevića, reditelja. Poslednji dugometražni film koji je realizovao ovaj kreativni dvojac, „Žal“, nastao je uz podršku Media Deska Kreativna Evropa. Korisni saveti o kreiranju ekipe i radu sa malim budžetima, metodama rada sa glumcima i kreativnom upotrebom zvuka na filmu, omogućiće polaznicima radionice da svoje ideje sagledaju na praktičan način koji će ih voditi ka realizaciji novih filmova.

Kada i gde:

Niš: 26. avgust /11 do 16 časova / prostorije EU Info kutka Niš, Voždova 5

Novi Sad: 25. avgust/  11 do 16 časova / prostorije OPENS-a, Bul. Despota Stefana 4

Republika Srbija učestvuje u programu „Kreativna Evropa” od 2014. Desk Kreativna Evropa Srbija čine dve kancelarije: MEDIA desk Srbija, uspostavljen u okviru Filmskog centra Srbije, i Kultura desk Srbija, koji se nalazi u sklopu Ministarstva za kulturu i informisanje. U okviru Kultura deska, kancelarija u Novom Sadu Antena sprovodi potprogram „Kultura u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini”. Od 2016, srpske kompanije i organizacije su povukle preko 3,6 miliona evra kroz različite konkurse potprograma MEDIA. Od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije su povukle 8,5 miliona evra kroz različite konkurse u okviru potprograma „Kultura”.