Domaći proizvođači hrane više od polovine ukupnog izvoza plasiraju u zemlje Evropske unije, zbog čega je protekle godine Srbija inkasirala više od 2,3 milijarde evra.

Sajam poljoprivrede u Novom Sadu posetili su danas Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije.

Ambasador Žiofre istakao je da je Srbija prošle godine ostvarila rekordne rezultate u vrednosti ukupnog izvoza hrane u EU, preko 2,3 milijarde evra, i suficit od 700 miliona evra. Istovremeno, više od polovine celokupnog izvoza srpske hrane (55%) bilo je namenjeno EU.

„Odličan posao je obavljen tokom pripreme IPARD III programa koji je Komisija usvojila u martu ove godine. To donosi dodatnih 377 miliona evra poljoprivrednom sektoru Srbije, od čega 288 miliona finansira EU. S druge strane, naglasio sam da Srbija treba da uloži sve svoje napore da uspešno završi implementaciju IPARD II i izbegne svaki dodatni gubitak finansija u okviru ovog programa. Srbija je u 2021. godini izgubila 3,7 miliona evra zbog stalnih problema sa isplatom godišnjih izdvojenih sredstava“, rekao je ambasador.

Govoreći o IPARD-u, tokom drugog ciklusa ovog programa, koji se privodi kraju, do sada je raspisano 9 javnih poziva, a odobreno više od 550 donacija, od kojih je oko polovina već isplaćena srpskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

Ambasador je govorio i o drugim uspešnim projektima, koje EU finansira u Srbiji. Primera radi, već godinama nije zabeležen nijedan slučaj besnila u Srbiji, a EU učestvuje i u suzbijanju klasicne kuge svinja. EU je podržala suzbijanje i iskorenjivanje ove dve opasne bolesti sa preko 20 miliona evra. EU finansira i projekte koji podržavaju kupovinu solarnih panela, kao i opremanje Nacionalne referentne laboratorije.

Bolji smo zajedno“, poručio je ambasador Žiofre, i naglasio želju za daljom saradnjom.

„Mogu slobodno da kažem da možemo potpuno da budemo zadovoljni IPARD-om III –  288 miliona evra će biti usmereno iz Evropske unije. Uz domaće investicije, ukupno skoro 600 miliona evra će biti usmereno  u srpsku poljoprivredu“, kazao je ministar Nedimović.

Govoreći o izvozu jaja i pilećeg mesa iz Srbije u EU, on je rekao i da „na osnovu svega što se u Briselu dogovorilo u oktobru, sve ide dobro“.

Joksimović je rekla da je „važno da iskoristimo svaki evro, svaki dostupan fond da se naša poljoprivredna proizvodnja unapredi“.

„Važno je da napomenem da se pripremamo za Klaster 5, koji se odnosi na pitanje kohezione i poljoprivredne politike. Spremili smo čitav set zakona, koji će ući u proceduru čim se formira Vlada“, najavila je ministarka za evrointegracije.

Podsetimo, Sajam poljoprivrede počeo je u subotu, a trajaće do petka, 27. maja. Tokom tih dana, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizovali su četiri radionice. Možete ih naknadno naći na Jutjub kanalu EU u Srbiji.

Više o radionicama pročitajte ovde.