Nakon nekoliko godina restauracije, sinagoga u Subotici dobila je stari sjaj i biće ponovo funkcionalna; početkom naredne nedelje biće svečano otvorena.

Izgrađena 1902. godine, sinagoga se smatra biserom srednjeevropske kulturne baštine. Podignuta u stilu mađarske secesije, sinagoga je jedno od najvrednijih ostvarenja te vrste sakralne arhitekture u centralnoj Evropi. Posle decenija propadanja, 2014. je označena kao jedan od 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Na loše stanje objekta ukazao je nekoliko godina pre toga i Svetski spomenički fond. Obnova sinagoge počela je u januaru 2013. godine, sredstvima Evropske unije, kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Mađarska. Projekat “DIAMOND – Dragulji na prekretnici vekova – putovanje u čudesni svet secesije” obuhvatio je, pored obnove dve fasade sinagoge i delimičnu obnovu Grofove palate u Segedinu. Ukupna vrednost projekta bila je 344.787 evra. Evropska unija finansirala je obnovu sinagoge sa 100.000 evra, a radovi su trajali od januara 2013. do maja 2014. godine.

Kompletna restauracija sinagoge, uključivši unutrašnjost, izvedena je uz pomoć vlada Srbije i Mađarske, pokrajinske i gradske vlade. Obnova je završena krajem 2017. godine. Sinagoga, jedna od najvećih u Evropi, osim religijske ima veliku simboličnu i obrazovnu vrednost, kao svedok multikulturalizma u Subotici i Vojvodini.

Svečano otvaranje sinagoge događa se u Evropskoj godini kulturnog nasleđa, koja se obeležava pod sloganom “Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”. Evropska unija u Srbiji pridružila se obeležavanju, organizovanjem kampanje kulturnog nasleđa. Informacije su dostupne na sajtu kampanje http://euinfo.rs/evropska-godina-kulturnog-nasledja/