Pod sloganima #EUZaSve i „Ujedinjeni u različitosti“ članovi Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasada zemalja članica učestvovali su na Paradi ponosa u Beogradu.

„Srećni smo da učestvujemo na Prajdu i želimo da poručimo da se zalažemo za ravnopravnost i protiv smo svakog oblika diskriminacije. Želimo da svi imaju ista ljudska prava, da sami biraju koga će voleti i misija Prajda je da LGBT+ ljudi imaju ista prava kao i svi ostali“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Žiofre je zajedno sa ambasadama zemalja članica poslao poruku tolerancije, ljubavi i nediskriminacije.

Prajd šetnja krenula je beogradskim centralnim ulicama iz parka Manjež.

Među učesnicima na Prajdu bila je ministarka za evrointegracije Tanja Mišćević koja je istakla da je poruka ovogodišnje šetnje „zaštita prava svakog građanina“, kada je reč o bilo kojoj manjini.

„Govorimo ove nedelje o pravima LGBT+ zajednice, ona su i dalje specifična, potrebna je dodatna zaštita za njih, jer postoji nerazumevanje o čemu je reč“, rekla je Miščević novinarima na Prajdu.

Navela je da država radi na svim stvarima koje su važne za zaštitu prava LGBTQI zajednice, koje se, prema njenim rečima, pre svega odnose na bolje razumevanje poštovanja njihovih prava, ali i na konkretnu zaštitu.

Direktor Beograd prajda Goran Miletić podsetio je da je ovo 15. Prajd, ali da je pet šetnji zabranjeno.

„Nismo ni blizu ispunjenju zahteva)zato što smo od 2014. do prošle godine ipak osećali da se nešto pomera, bilo je sve manje policajaca, izrađen je Zakon o istopolnim zajednicama, ali je obustavljen, a Evroprajd je zabranjen“, kazao je Miletić.

Zahtevi koji deseti put LGBT+ zajednica u Srbiji traži jesu zakoni o istopolnim zajednicama i rodnom identitetu, brže procesuiranje slučajeva nasilja nad LGBT osobama i drugi.

Tokom Nedelje ponosa, ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre i zamenica ambasadora Plamena Halačeva učestvovali su na nekoliko događaja koji su priredili organizatori Prajda. Zajedno su prisustvovali otvaranju Nedelje ponosa na Kalemegdanu, a zamenica Halačevaučestvovala je na otvaranju konferencije o ljudskim pravima.

Uoči Parade ponosa, rezidencija ambasadora Žiofrea bila je osvetljena duginim bojama.

Povodom Beograd Prajda 2023, ambasade i predstavništva 25 zemalja  i Delegacije Evropske unije u Srbiji izdale su zajedničko saopštenje u kome su istakle njihovu našu posvećenost poštovanju, promovisanju i zaštiti ljudskih prava za sve.

„Nastavićemo da radimo sa lokalnim LGBTIQ+ organizacijama kako bismo pomogli da ova zajednica zauzme legitimno mesto u društvu i obezbedili konstruktivnu debatu kada su u pitanju teme jednakosti, nediskriminacije i ljudskih prava, uključujući slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. To su univerzalna prava. Bez obzira gde smo, ko smo – ili koga volimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada i predstavništva.