Šest dana edukativnih panela, korisnih diskusija o poljoprivrednim temama, kao i ukusna jela evropskih zemalja – obeležili su 91. međunarodni sajam poljoprivrede u EU paviljonu.

Važan gost bio je i EU komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, a EU paviljon posetili su i premijer Miloš Vučević, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka za evrointegracije – Tanja Miščević, ministarka nauke – Jelena Begović, ministar poljoprivrede – Aleksandar Martinović. Domaćin je bio Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji.

EU KUHINJA

Nemačke kobasice, poljski pirogi, i balkanska gibanica – spremani su drugog dana Sajma uživo u EU paviljonu. Ručak za posetioce pripremale su Plamena Halačeva – zamenica ambasadora EU u Srbiji, ambasadorka Nemačke u Srbiji – Anke Konrad, a uz pomoć kuvara, goste je poslužio i poljski ambasador u Srbiji – Rafal Pavel Perl.

Zatim su trećeg dana u kuhinji rukave zasukali Emanuele Žiofre i Tomaš Kuhta – ambasadori Evropske unije i Češke. Posetioci su se dobro zabavljali uz prašku šunku, češko pivo i aranćini – sicilijansku grickalicu.

Kuvao je i ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, a posetioce je pozdravio i ambasador Holandije, Jost Rajntjes, koji je predstavio holandski specijalitet – poffertjes palačinke.

Tirolski trotl i brindzove haluški – bili su hit petog dana Poljoprivrednog sajma, a u EU kuhinji pripremali su ih Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji i Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenica slovačkog ambasadora.

Osim uživanja u evropskim zalogajima, mogla su se čuti i evropska iskustva u domenu poljoprivrede.

Tako su sa bine EU paviljona, stručnjaci iz Mađarske, Austrije, Holandije, Češke, Španije, Nemačke, Francuske, Italije, Danske – podelili svoje uvide o poljoprivrednim praksama iz njihovih zemalja. Veliki doprinos dali su partneri iz cele Srbije, pre svega stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja – koji su iscrpno predstavili novi IPARD III ciklus bespovratnih sredstava Evropske unije za poljoprivrednike u Srbiji.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели EU info point Novi Sad (@euinfons)

Više informacija o dešavanjima na Poljoprivrednom sajmu – u okviru EU paviljona – potražite na našem sajtu, kao i društvenim mrežama.

Podsetimo, Evropska unija bila je ovogodišnji Partner Poljoprivrednog sajma. Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor u Srbiji sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.