Kroz igru, zabavu, kreativno stvaralaštvo i rad u prirodi deca stiču zdrave navike i uče. Nova radionica EU info kutka Niš u Kampu fabrike umetnika donela je mališanima od četiri do deset godina još jednu priliku da uče o značaju prirode, uživaju u autentičnom ambijentu pored Nišave kod Brzog Broda i ponesu sa sobom važna znanja.

Treća u nizu radionica koje su koncipirane kroz model prirodne, Waldorf pedagogije, pružila je priliku deci da kroz „Bajku o zmaju i vetru“ uče o značaju vetra i naprave svoje male vetrokaze. Radionica je deo serijala kreativnih i stvaralačkih aktivnosti za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Nela Jotović, diplomirani pedagog-vaspitač, sa višegodišnjom praksom u Waldorfskoj pedagogiji, vodila je i ovu radionicu i kroz zanimljive, edukativne primere ukazala deci na važnost prirode koja nas okružuje.

Kroz kombinaciju nekoliko umetničkih pravaca, na zabavan i interaktivan način, deca na kreativnim radionicama iz serijala zasnovanog na Waldorf pedagogiji razvijaju zdrave navike, uče da prirodu razumeju i da je dožive svojim čulima. Rad i iskustveno učenje u prirodnom ambijentu, kroz igru budi radoznalost i kritičko razmišljanje, podstiče inovativnost, maštovitost i kreativnost, kao i ekološku svest kod dece.

Kako su protekle prethodne dve radionice, pročitajte na sajtu.

Priroda u rukama dece

Učimo o prirodi zajedno

EU info kutak Niš i Fabrika umetnika planiraju nove radionice u ovom serijalu. Više detalja uskoro na sajtu.

*Kamp Fabrike umetnike jedna je od inicijativa koja je podržana kroz projekat „Lokalni poziv za EU“ koji finansira EU, a sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju.  

Koreni Valdorfske pedagogije su u Nemačkoj, a njen utemeljivač je Rudolf Štajner, austrijski naučnik i reformator mnogih područja modernog života.  U Valdorf pedagogiji se gaji individualnost deteta. Dečje aktivnosti su osmišljene tako da angažuje dete na svim nivoima – fizičkom, mentalnom, emotivnom, duhovnom.