„EU za šume Srbije“ jeste dvogodišnji tvining projekat Evropske unije, u kome su tokom prethodne dve godine učestvovali stručnjaci iz Austrije i Slovačke, a za koji je EU izdvojila milion evra, kako bi srpske šume bile zdravije, samim tim i čitav ekosistem.

Završetak projekta obeležen je upravo danas, na Svetski dan šuma.

Sakelaris Hurdas ispred Delegacije EU u Srbiji rekao je da je transparentnost trgovine drvetom važna tema, pogotovo u kontekstu ekologije.

„Zadovoljan sam što je ovaj tvining projekat ispunio sve ciljeve, i nadišao ih. Zahvaljujem se Slovačkoj i Austriji, koje su obezbedile ekspertizu. Drago mi je da vidim da je i Ministarstvo zadovoljno“, kazao je on, dodavši da je upravo ovaj projekat dobar primer zbog kojih su tvining projekti sve popularniji.

Zdrave šume za zdrave ljude – motiv je ovogodišnjeg Dana šuma, koji precizno oslikava nezamenljivost šuma, rekao je Saša Stamatović v.d. direktora Uprave ze šume. On je podsetio da šume imaju uticaja pri zaštiti od erozije, kao i pozitivan efekat na vazduh, zemljište, klimu, i čine  zdravo okruženje za ljude i za društvo.

„Kraj ovog projekta je istovremeno i početak saradnje koju ćemo materijalizovati potpisivanjem sporazauma o saradnji Austrije, Slovačke i Srbije“, zaključio je Stamatović, dodavši da je veoma zadovoljan rezultatima projekta.

Veljko Odalović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahvalan je na finansijskoj i stručnoj pomoći, koja je došla iz EU, Slovačke i Austrije.

„Svetski dan šuma dobar je trenutak da promovišemo ovaj projekat. U pitanju je jedna od vitalnijih tema za svaku državu. Podrška jačanju kapaciteta vodi ka nečemu što je opšte dobro. Značaj šuma i njihovih održavanja, utiču na klimatsku sliku. Sprečavaju eroziju zemljišta, klizišta. A tu je i privredni deo, koji je za svaku državu važan“, rekao je on.

Događaju su prisustvovali i slovački ambasador u Srbiji, Fedor Roha, kao i Kristijan Ebner, ambasador Austrije. On je napomenuo da klimatske promene utiču na šume, ali su istovremeno šume deo rešenja klimatskih promena.

Podsetimo, šume pokrivaju blizu 30% teritorije Srbije. Porast prosečnih temperatura, usled globalnog zagrevanja povećava verovatnoću izbijanja požara, što predstavlja veliku pretnju za područja obrasla šumom. Sa druge strane, šume igraju važnu ulogu u zaustavljanju klimatskih promena, s obzirom na to da na godišnjem nivou apsorbuju jednu trećinu globalne emisije ugljen-dioksida nastalih sagorevanjem fosilnih goriva. Zbog toga je očuvanje šumskih ekosistema presudno za zaštitu planete i za kvalitet života budućih generacija.

 

Srbija se smatra zemljom srednje pošumljenosti.

Ključni zadaci ovog projekta, kako je objasnio Jozef Turok, rezidentni tvining savetnik, jeste razvoj procesa šumarske politike, sistema finansiranja šumarstva i izrada zakona u oblasti trgovine drveta.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na putu ka zdravijoj životnoj sredini. Donirajući preko 400 miliona evra bespovratne pomoći u zaštitu životne sredine, EU je najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou ‒ održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.

 

Pročitajte još:

Rešenje za šumske požare

Eko tačke Srbije u vašem džepu

U sred Srbije – Evropski Amazon

Da li smo svesni koliko nam priroda znači?