Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije finansirana od strane EU – primer uspeha

0

Investicija EU od četiri miliona evra za osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) u skladu sa postojećom praksom u EU visoko je na listi ovakvih akcija u Srbiji, jer kako je saopšteno iz Agencije, 2013. je bila najbolja poslovna godina još od njenog osnivanja pre devet godina.

Od početka 2002, kada je EU finansirala izradu pravnog okvira za sektor farmacije u Srbiji, osim investicija za povećanje kapaciteta laboratorijske kontrole kvaliteta, ulaganja su do sredine 2008. uključivala i izgradnju objekta Agencije, sofisticiranu opremu za testiranje lekova, kao i servere i ostalu IT opremu.

Najzad, EU je obezbedila i podršku Francuske nacionalne agencije za lekove kroz twinning projekat u kom su francuski stručnjaci pružali obuku na radnom mestu i radili zajedno sa osobljem Agencije za lekove i medicinska sredstva na razvijanju procedura, standarda i ostalih regulativa koje se tiču svakodnevnog rada, sada već čuvene ALIMS.

Agencija je u utorak saopštila da je podrška EU bila “od posebnog značaja” za njen rad.

“Ova podrška nam je omogućila da posao obavljamo još uspešnije, da učimo i razmenjujemo iskustva, ali i da podučavamo kao i da poboljšamo rejting Agencije i Srbije u svetu”, navodi se u saopštenju.

Podeli

Comments are closed.