Bezbednosna unija: Komisija ispunjava zadatke za bezbednosne prioritete 2017

0

Evropska komisija je podnela izveštaj o preduzetim akcijama otkako je predsednik Junker održao govor 2016. godine o neophodnosti jačanja bezbednosti na spoljašnjim granicama EU, poboljšanju razmene informacija između zemalja članica, zatvaranja prostora u kojima operišu teroristi i sprečavanju radikalizacije.

Godinu dana kasnije, Komisija je ispunila zadatke za sve bezbednosne prioritete koje je kao cilj postavio predsednik Junker. Deseti izveštaj Bezbednosne unije o napretku takođe ukazuje na napredak načinjen i u drugim bezbednosnim pitanjima i utvrđuje osnove rada koji će se nastaviti u sledećih 12 meseci i kasnije.

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos je izjavio: “Sve mere postavljene u obraćanju predsednika Junkera 2016 i u Radnom programu Komisije iz 2017 su sprovedene. Ovo treba posmatrati kao snažnu osnovu za dalju zajedničku akciju u godinama pred nama. Uz poverenje, moramo da radimo zajedno, institucije i agencije EU sa državama članicama, da bismo uspostavili pravu i efikasnu bezbednosnu uniju.”

Komesar za bezbednosnu uniju Džulijan King je rekao: “Načinili smo naše spoljne granice bezbednijim, poboljšali razmenu informacija o teroristima i drugim kriminalcima i pojačali rad i saradnju sa internet kompanijama i lokalnim zajednicama da bismo pobedili radikalizaciju. Naši građani od nas očekuju da zaštitimo i ojačamo njihovu bezbednost; radeći zajedno, treba da ispunimo obaveze koje smo preuzeli.”

Podeli

Comments are closed.