Bolji pristup vodi za piće u Hrvatskoj zahvaljujući investicijama Kohezione politike

0

Skoro 96 miliona iz Kohezionog Fonda je uloženo u poboljšanje snabdevanja vodom i mrežu otpadnih voda u regionima Slavonije i Istre, kao i na ostrvu Krk, u Hrvatskoj.

Komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu je izjavila: “Svaki evro koji EU ulaže u ove projekte doprinosi boljem pristupu čistoj pijaćoj vodi i očuvanoj životnoj sredini u Hrvatskoj.”

Ovaj investicioni paket uključuje:

(1) 19.3 miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i sistema za filterizaciju u urbanim delovima Osijeka i gradovima Bilje i Darda, u severoistočnom delu Hrvatske, u Slavoniji, radi zaštite podzemnih voda od infiltracije. 125,000 ljudi će imati bolji pristup vodi za piće zahvaljujući ovom projektu, koji treba da bude završen do kraja 2018.

(2) Skoro 28 miliona evra za unapređenje četiri postrojenja za preradu otpadnih voda u urbanim sredinama Lanterne, Poreča Sjever, Poreča Jug i Vrsara, u zapadnom delu Istre.

(3) 48.5 miliona evra za bolji pristup čistoj vodi za piće na Krku, ostrvu na kom živi skoro 14,500 ljudi, a svake godine beleži pet miliona noćenja turista. U radove je uključena obnova skoro 40 kilometara mreže za snabdevanje vodom, izgradnja šest postrojenja za preradu otpadnih voda i izgradnja 80 kilometara kanalizacije.

Kada projekat bude završen 2020, veći deo ostrva biće povezan sa modernim mrežama za snabdevanje vodom za piće i kanalizacijom. Više informacija o EU fondovima u Hrvatskoj je dostupno na Kohezionoj platformi otvorenih podataka.

 

Podeli

Comments are closed.