Mogerini: Saradnja EU i Kine „nikada nije bila važnija”

0

Visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini je danas tokom drugog dana posete Pekingu kopredsedavala godišnjem dijalogu između EU i Kine zajedno sa kineskim državnim sekretarom Jangom Điečijem. Strateški dijalog koji se održava u okviru priprema za samit između EU i Kine koji će biti održan u junu u Briselu, bio je prilika da Mogerini i sekretar Jang razgovaraju o saradnji u velikom broju međunarodnih pitanja i aktuelnih globalnih kriza kao i o bilateralnim odnosima.

Razmatrajući dubinu i obim strateškog partnerstva EU i Kine, zvaničnici su razgovarali o velikom broju pitanja: od rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu – pitanje u kom Kina i Evropska unija podržavaju hitnu denuklearizaciju, smirivanje tenzija i povratak dijalogu – do sprovođenja Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja. Visoka predstavnica i sekretar su istakli „snažnu opredeljenost punom sprovođenju svih elemenata Plana delovanja […] kao najvažnijeg aspekta kontrole oružja i režima neširenja nuklearnog oružja”. Obavezali su se na nastavak zajedničkog rada u okviru Zajedničke komisije kojoj predsedava visoka predstavnica, a čiji je Kina „aktivni, konstruktivni i veoma cenjeni član.”

Mogerini i sekretar Jang su vodili dug razgovor o ratu u Siriji u kom EU kao najvažniji prioritet vidi okončanje sukoba. Njih dvoje su razgovarali o načinima da aktivno podrže proces koji predvodi UN uz istovremeni rad na unapređenju pristupa humanitarne pomoći u zemlji. Mogerini je izjavila: „Slažemo se da ovaj proces mora biti politički, da sve strane moraju biti uključene u njega i da upotreba hemijskog oružja mora biti istražena […] Tek po započinjanju kredibilne političke tranzicije ćemo mobilisati sve neophodne resurse kako bismo Sirijce podržali u procesu pomirenja i obnove, kao što je potvrđeno na briselskoj konferenciji o budućnosti Sirije i regiona koju smo organizovali početkom aprila u saradnji sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.”

Mogerini i Jang su zaključili da je neophodno mobilisati međunarodnu podršku za mirovni proces u Avganistanu, rešavanje krize u Libiji, Africi – u kojoj postoji potencijal za povećanje saradnje – kao i u pitanjima bezbednosti i odbrane. Kada su u pitanju bezbednost i odbrana Mogerini je govorila o „stvaranju dodatnih prilika da [EU i Kina] zajedno rade na rešavanju izazova koji se tiču očuvanja mira, borbe protiv gusara i terorizma.”

Evropska unija i Kina kao globalne sile „dele odgovornost za izgradnju globalnog poretka koji se zasniva na pravilima u kom vlada viši stepen saradnje”, rekla je Mogerini. Ona je istakla da su sporazumi o klimatskim promenama i ciljevima održivog razvoj iz Pariza i Njujorka, kao i podrška koja se pruža Svetskog trgovinskoj organizaciji u cilju sprečavanja protekcionizma, tri oblasti u kojima Evropska unija i Kina moraju da ostvare tesnu saradnju kako bi obezbedile očuvanje svetskog poretka.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi, Mogerini je prenela zabrinutost Evropske unije povodom poštovanja ljudskih prava u Kini i podvukla značaj iskrenog i konstuktivnog dijaloga kao najboljeg načina za rešavanje svih pitanja. Ona je rekla da namerava da pokrene pregovore o viznim olakšicama i rešavanju problema iregularnih migracija u cilju jačanja infrastukturnih veza posredstvom platforme o povezanosti EU i Kine i ostvarivanja značajnog napretka u pregovorima o Sveobuhvatnom investicionom sporazumu. Imajući o vidu da se radi o jednom od najznačajnijih trgovinskih i investicionih odnosa na svetu, Mogerini je podsetila na posvećenost kineskog predsednika Đinpinga slobodnoj trgovini, mulilateralizmu i održivom razvoju i ponovila da EU i Kina „moraju zajedno da rade ne samo na očuvanju, već i na unapređenju međunarodnog sistema koji se zasniva na pravilima a koji je u osnovi našeg zajedničkog prosperiteta i bezbednosti.”

Visoka predstavnica i državni sekretar su se složili da je „stanje naših odnosa  izuzetno pozitivno kao i dnevni red posete, odnosno strateškog dijaloga” koji je „dobra osnova za pripremu predstojećeg samita.”

Podeli

Comments are closed.