Novi trening centar Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) otvoren je u Beogradu. Prosor od preko 3.500 m2 raspolaže sa 14 najsavremenije opremljenih učionica za sprovođenje različitih vrsta obuka, koji će biti na raspolaganju državnim službenicima za njihovo stručno usavršavanje.

„Efikasna i odgovorna javna uprava je temelj demokratskog društva, jer omogućava građanima da vide kako se troši njihov porezni novac i kako se predstavljaju njihovi interesi. Često je složeno razumevanje prirode javne uprave, ali u stvari je jedna od prvih dodirnih tačaka između građana i njihove vlade. To je ogledalo efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti svake vlade koja je najbliža očima i srcima građana“, navodi ambasador Sem Fabrici.

EU je pomogla NAJU kroz dva projekta koji podrazumevaju podršku u uspostavljanju institucije, a uskoro će početi i aktivnosti u razvoju i pružanju sveobuhvatnog programa obuke za rukovodioce.

„Nadamo se da će ovaj projekat, vredan blizu milion evra, započeti već u aprilu i da će doneti vidljivu promenu u profesionalizmu i motivaciji najviših državnih službenika u Srbiji čijem zapošljavanju, imenovanju i usavršavanju, prilagođenom obuci, kojoj se radujemo“, zaključuje šef Delegacije EU u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je otvaranje Akademije prekretnica u tome kako izgleda javna uprava u Srbiji, kakve usluge i na koji način pruža građanima i privredi.

„Naša misija je da iz korena promenimo način na koji se kao država odnosimo prema našim građanima, a da oni, kao naši šefovi, znaju da smo mi njihov servis, da je naš posao da ispunjavamo njihove potrebe u svakom trenutku gde god se oni nalazili. Upravo zato, Nacionalna akademija za javnu upravu pokazuje rešenost da podignemo svest zaposlenih u javnoj upravi o potrebi kontinuiranog profesionalnog i personalnog razvoja svakog pojedinca“, navodi predsednica Vlade Srbije.

V.d. direktora NAJU Dražen Maravić na svečanom otvaranju trening centra kaže da će prioritet Akademije da stručnim usavršavanjem zaposlenih postignemo veću produktivnost, digitalnu pismenost, ljubaznost i efikasnost u pružanju javnih usluga građanima i privredi.

„Uprava treba da povede zemlju brže ka članstvu u EU i da unapredi regionalnu i međunarodnu saradnju. Akademija ne može da postigne mnogo ako bude radila sama, potrebna nam je saradnja svih organa javne uprave i podrška rukovodilaca. Zato nam je veoma drago da tu podršku imamo, što se i danas može jasno videti“, navodi Maravić.