Nacrt izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju donosi novine u izvršnom postupku

0

Okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu amandmana na Zakon o izvršenju i obezbeđenju održan je u Apelacionom sudu u Beogradu. Više od 80 učesnika – izvršitelja, sudija, advokata, predstavnika civilnog sektora i Ministarstva pravde prisustvovalo je sednici i razgovaralo o predloženim odredbama.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da izmene i dopune Zakona o izvršenju i bezbednosti pokrivaju veoma važne teme.

„Govorimo o principu proporcije, kao osnovnom principu koji prati izvršni postupak, a velike novosti predstoje uvođenjem elektronskih aukcija i elektronskih oglasnih tabli”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je važno da se svi komentari razmotre, pre svega komentari članova struke, kao i komentari svih učesnika u izvršnom postupku, dodajući da veruje da će se ove promene uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Ministarka se zahvalila i na velikoj podršci USAID-ovog projekta „Vladavina prava“, koji je kontinuirano pratio rad i podržao radnu grupu, kao i projekat „EU za pravdu – podrška za poglavlje 23“, koji je takođe podržao organizovanje javnih rasprava.

Programski menadžer Delegacije EU u Republici Srbiji Enriko Visentin istakao je da je Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju u završnoj fazi javne rasprave.

“Razumemo da je Ministarstvo pravde objavilo Nacrt zakona na svojoj internet stranici, oni su se pozvali na komentare i mi shvatamo da će ovi komentari biti pažljivo razmotreni i da će se dati povratne informacije o tome da li su komentari relevantni ili ne i to je veoma dobra u smislu inkluzivne i participativne debate. U decembru 2018. godine završena je analiza u oblasti izvršenja. Svrha ove misije bila je procena efikasnosti, kvaliteta i odgovornosti postojećeg sistema izvršenja odluka. Verujemo da su u okviru tog procesa upućene relevantne sugestije i da će član radne grupe uzeti u obzir te predloge“, naglasio je Visentin i dodao da je ova debata još više poboljšala efekte zakona, dajući veliku priliku za poboljšanje ovo područje.

On je takođe podsetio da je Evropska komisija objavila svoj Godišnji izveštaj za Srbiju.

“Jedna od oblasti koju smo pohvalili je definitivno oblast izvršenja. Naročito smo uzeli u obzir ne samo napore, već i rezultate, kada je, na primer, došlo do smanjenja broja zaostalih predmeta. ”

Tokom javne rasprave organizovana su četiri okrugla stola uz podršku Evropske unije, koje su održane u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu. EU kontinuirano podržava srpske pravosudne institucije kroz projekte u sferi efikasne implementacije procesa reforme sektora pravde.

EU projekat “Pravda – podrška za poglavlje 23” pružio je podršku jačanju kapaciteta Ministarstva pravde kako bi ispunilo svoju ulogu u procesu reforme pravosuđa i koordinisala mere iz Akcionog plana za poglavlje 2. Evropska unija je izdvojila gotovo 2 miliona eura za implementaciju dvogodišnjeg projekta.

Podeli

Comments are closed.