„Naš okean”: EU domaćin međunarodne konferencije za pokretanje globalne akcije za sigurne, bezbedne i zdrave okeane

0

Evropska unija je domaćin četvrte konferencije „Naš okean” na Malti, 5. i 6. oktobra. Cilj konferencije je nalaženje zajedničkih rešenja i preuzimanje značajnih obaveza za očuvanje i održivo iskorišćavanje okeana.

Očekuje se da sastanku prisustvuje i najavi preuzimanje konkretnih obaveza preko 40 ministara i drugih lidera iz više od 100 zemalja iz celog sveta i nekoliko visokih funkcionera internacionalnih kompanija.

Visoka predstavnica / potpredsednica Mogerini i komesar Vela će biti domaćini događaja u prisustvu prvog potpredsednika Timermansa i komesara Mimice.

Značajna sredstva će biti opredeljena za jačanje borbe protiv zagađenja mora i širenje zaštićenih područja te unapređenje bezbednosti okeana, sprovođenje inicijativa za podsticanje plave ekonomije i održivog ribarstva kao i za ulaganje većih napora u pravcu suzbijanja klimatskih promena, u skladu sa Sporazumom iz Pariza i ciljevima održivog razvoja do 2030.

Za ovogodišnje izdanje konferencije je već najavljeno preko 200 obaveza, a njihov broj još uvek raste. Među onima koji su se obavezali na pružanje podrške je i preko 50 kompanija iz niza sektora, počev od ribarstva do sektora visoke tehnologije.

Podeli

Comments are closed.