Nedeljni izveštaj o naporima EU na sanaciji štete od poplava

0

Izložba fotografija “Godina rekonstrukcije” posvećena podršci EU poplavljenim područjima, održava se na Savskom šetalištu na Kalemegdanu od 5. do 12. maja u okviru Evropske nedelje. Na fotografijama su prikazane priče o običnim ljudima čiji su se životi promenili nakon pomoći EU zahvaljujući kojoj su rekonstruisane porodične kuće, javne zgrade, omogućena podrška poljoprivrednim proizvođačima, mikro i malim preduzećima.

img_20150508_100338

Evropska unija će uputiti pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Gornjem Milanovcu, Lučanima, Ljigu, Ćupriji, Smederevu i Petrovcu na Mlavi. Ovih šest opština je naknadno uključeno u Program sa ciljem obnove poljoprivredne proizvodnje. Početkom maja će biti organizovani koordinacioni treninzi i radionice sa predstavnicima lokalnih zajednica o distribuciji obrazaca za prijavu i prikupljanju informacija o korisnicima. U međuvremenu će opštine započeti sa prikupljanjem informacija o potrebama poljoprivrednih proizvođača.7

img_20150508_100023

Do sada je u Obrenovcu, Krupnju, Svilajncu, Varvarinu, Paraćinu, Gornjem Milanovcu, Bajinoj Bašti, Šidu, Rumi, Loznici, Malom Crniću, Valjevu, Osečini, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požegi, Lajkovcu i Mionici izgrađeno 136 kuća, dok je u Orenovcu, Krupnju, Kraljevu, Lazarevcu, Svilajncu, Trsteniku, Varvarinu, Valjevu, Malom Zvorniku, Ljuboviji, Šapcu, Bajinoj Bašti, Šidu, Loznici, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Čačku, Ubu, Koceljevoj, Jagodini i Paraćinu obnovljeno 815 kuća oštećenih u poplavama. Ovo je deo procesa rekonstrukcije oko 950 kuća u 30 opština koji se finansira kroz program Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.