Nijmegen zelena prestonica Evrope u 2018.

0

Holandski grad Nijmegen će sutra zvanično biti proglašen zelenom prestonicom Evrope za 2018.

Komesar za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo Karmenu Vela će titulu koju je prošle godine nosio Esen predati Nijmegenu. Imajući u vidu da preko dve trećine Evropljana živi u urbanim područjima, rešavanje izazova vezanih za životnu sredinu je od presudnog značaja za zdravlje i blagostanje građana.

Titulom zelena prestonica Evrope se prepoznaje važna uloga gradova kao pokretača održivog razvoja, a gradovima se odaje priznanje za posvećenost unapređenju urbanih sredina.

Komesar Vela je izjavio: Velika mi je čast da titulu zelene prestonice Evrope predam Nijmegenu, prvom holandskom gradu koji je osvojio ovo priznanje. Nijmegen je pokazao šta se sve može postići istinskom saradnjom. Od ambicioznih energetskih ciljeva i posvećenosti cirkularnoj ekonomiji, preko izvanrednog biciklističkog pokreta i zelenog saobraćaja, do impresivnih mera za zaštitu od poplava na reci Val, Nijmegen je dokazao da je lider održivog razvoja urbane sredine. Siguran sam da će ovo nadahnuti druge gradove u Evropi na njihovom putu ka zelenijoj budućnosti. Gradonačelniku Brulsu, njegovom timu i žiteljima Nijmegena želim sve najbolje.”

Kroz razmenu i promociju najboljih praksi koje su oprobane u ovom holandskom gradu, Nijmegen će biti uzor održivog urbanog razvoja.

Podeli

Comments are closed.