Nova pravila EU za bolju zaštitu 120 miliona ljudi na odmoru

0

Potrošači koji od nedelje 1. jula rezervišu odmor u paket aranžmanu, imaće veća prava. Osim korisnika uobičajenih paket aranžmana, novim pravilima su obuhvaćeni i potrošači koji rezervišu druge vidove kombinovanih putovanja, na primer pakete po meri, u kojima sami biraju različite elemente na jednom prodajnom mestu, na internetu ili u turističkoj agenciji.

Nova pravila će obuhvatiti i „povezane putne aranžmane”, koje podrazumevaju kupovinu usluga na jednom prodajnom mestu, ali zasebnim postupcima rezervacije, ili situacije u kojima se putnik nakon rezervacije usluge na jednoj internet stranici upućuje na rezervaciju druge usluge na narednoj.

Vera Jurova, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, izjavila je: „Rezervacija putovanja na internetu je jednostavna, ali ako nešto pođe naopako, građani žele da budu sigurni da su u potpunosti zaštićeni. Nova pravila o putovanjima u paket-aranžmanima sada su prilagođena digitalnom dobu i novim vidovima rezervacije odmora. Putnici će istovremeno uživati nova prava i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja turističke agencije. Osim toga, nova pravila će i turističkim agencijama olakšati prekograničnu ponudu usluga.

Nova pravila potrošačima nude i druge pogodnosti, na primer: veća prava pri otkazivanju, povraćaju novca i povratka u domovinu u slučaju stečaja ili pravo na smeštaj u slučaju da povratno putovanje nije moguće.

Nova pravila donose prednosti i preduzećima: zahvaljujući jasnijim pravilima prekogranično poslovanje će biti jednostavnije, dok će pravila za informisanje takođe biti modernizovana.

Za više informacija pogledajte saopštenje za medije i informativni list.

Podeli

Comments are closed.