Podrška EU Pravosudnoj akademiji Srbije za bolju dostupnost pravde

0

Projekat podrške EU Pravosudnoj akademiji u Srbiji doprineo je jačanju te ustanove i daljem uspostavljanju evropskih standarda u pravosudju.

Time će se i gradjanima Srbije omogućiti brži i kvalitetniji pristup pravdi, rečeno je na završnoj konferenciji tog projekta pod nazivom “Jačanje obrazovnih aktivnosti i unapredjenje organizacionih kapaciteta Pravosudne akademije”.

Na konferenciji u Palati Srbija povodom završetka projekta, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da je projekat usmeren ka sprovođenju reforme u obaveza preuzetih otvaranjem Pregovaračkog poglavlja 23.

On je kazao da je Pravosudna akademija ključna za unapredjenje nezavisnosti i kvaliteta pravosudja i da će EU nastaviti da je podržava.

Fabrici je kazao da je neophodno videti realan uticaj tog projekta i da se se traže dodatni i sve jači napori za predstojeće zadatke.

FoNet

“Obuka sudija i tužilaca je od izuzetnog značaja. Obuka je od ključnog značaja za objektivno, nepristrasno i kompetentno pravosudje”, kazao je Fabrici.

Zamenica republičkog javnog tužioca Zorica Stošić kazala da je projekat doprineo jačanju Pravosudne akademije i javnih tužilaštva kroz unapredjeno stručno usavršavanje i istakla da jačanje pravosudja doprinosi vladavini prava.

Pomoćnik ministra finansija Dušan Čakrić kazao je da projekat tokom dve godine sproveden uz pomoć 52 eksperta iz sedam zemalja, i da je pomogao sistem obuke u pravosudju.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Mirko Čikiriz podsetio je da je cilj Pravosudne akademije stvaranje uslova za razvoj stručnosti u pravosudju kroz jasne merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje, obuku i usavršavanje.

“Svi istom cilju težimo vladavini prava i zaštiti sigurnosti gradjana u našem pravnom sistemu”, kazao je on.

Podeli

Comments are closed.