Program vredan 46 miliona evra za upravljanje migracijama i granicama u Libiji

0

Nedovezujući se na Akcioni plan za podršku Italiji usvojen 4. jula, u okviru Povereničkog fonda za Afriku danas je usvojen program vredan 46 miliona evra za jačanje kapaciteta libijskih vlasti u oblasti integrisanog upravljanja migracijama i granicama. Nove aktivnosti su odgovor na mere predložene u Akcionom planu za suzbijanje migracijskih tokova duž centralnomediteranske rute, a biće sprovedene u cilju intenziviranja aktivnosti libijske granične i obalske straže i jačanja njihovih kapaciteta za delotvorno upravljanje državnim granicama. Program sufinansira Italija, a sprovodi ga italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova .

Visoka predstavnica/potpredsednica Federika Mogerini je izjavila: „Bezbednost i stabilnost u Libiji imaju presudan značaj za Libiju, region i Evropu. Jedan od načina za postizanje bezbednosti i stabilnosti je bolje upravljanje granicama i jačanje otpornosti stanovništva. Ulaganje napora za pronalaženje političkog rešenja za krizu u zemlji, koje će doneti mir i pomirenje, odvija se paralelno sa pružanjem podrške zajednicama i vlastima u Libiji koje su odgovorne za suzbijanje migracijskih tokova, spasavanje migranata, poštovanje ljudskih prava i borbu protiv krijumčara. Ovaj novi program je deo našeg sveobuhvatnog pristupa: unapređenje upravljanja granicama ide ruku pod ruku sa našim radom na održivom socio-ekonomskom razvoju i zaštiti lokalnih zajednica, dobrovoljnom povratku i reintegraciji migranata.”

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je rekao: „Evropska komisija, posredstvom Povereničkog fonda za Afriku, preduzima brze i konkretne mere za ublažavanje migracijskog pritiska duž centralnomediteranske rute. Zaključno sa ovim paketom, mobilisali smo ukupno 136 miliona evra za unapređenje upravljanja migracijama u Libiji. Taj rad se nastavlja. Evropska unija će, rame uz rame sa državama članicama, nastaviti da podržava libijske vlasti u njihovim naporima da stabilizuju zemlju i region koji je deo našeg susedstva.“

Podeli

Comments are closed.