Samit EU-Ukrajina

0

Lideri su na sastanku u Kijevu održanom 12. i 13. jula obeležili ratifikaciju sporazuma o pridruživanju i nedavno uvođenje bezviznog režima za građane Ukrajine, dva koraka od presudnog značaja za jačanje partnerstva EU i Ukrajine.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za štampu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je izjavio: „Više koraka je napravljeno u poslednje tri godine nego u prethodnih dvadeset. Ukrajina treba da bude ponosna na svoja postignuća“.

„Samit je dobra prilika za isticanje snažnog, sve dubljeg partnerstva između Evropske unije i Ukrajine“, rekao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Lideru su razgovarali o:

  • značaju nastavka ambicioznog reformskog procesa, naročito u oblasti borbe protiv korupcije
  • sukobu na istoku Ukrajine i ilegalnom pripajanju Krima i Sevastopolja, uključujući sprovođenje sporazumâ iz Minska
  • načinima za što bolje iskorišćavanje prednosti/potencijala sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine.

Evropsku uniju su predstavljali Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta i Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije. Ukrajinu je predstavljao Petro Porošenko.

Sporazum o pridruživanju između EU i Ukrajine

Lideri su pozdravili ratifikaciju sporazuma o pridruživanju od strane svih zemalja EU, uključujući detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine. Sporazum stupa na snagu 1. septembra 2017.

“…što se mene tiče, ključna rečenica sporazuma o pridruživanju je „Evropska unija prepoznaje evropske težnje Ukrajine i pozdravlja njen evropski izbor.“

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta

Veći deo sporazuma o pridruživanju se već primenjuje. Mnogi delovi sporazuma koji se odnose na politička i sektorska pitanja su privremeno stupili na snagu 1. septembra 2014, dok se deo koji se tiče trgovine, konkretno detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine, privremeno primenjuje od 1. januara 2016. Trgovina između EU i Ukrajine je u tom periodu nastavila da raste, a EU se učvrstila na poziciji glavnog partnera Ukrajine. Trgovina je porasla za gotovo 30 odsto u prvom tromesečju 2017. u poređenju sa prvim tromesečjem 2016.

Kriza i sukob u Ukrajini

EU je potvrdila podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Lideri su pozvali na sprovođenje sporazumâ iz Minska i istakli naročitu odgovornost Rusije za sprovođenje pomenutih sporazuma.

Budući da na planu sprovoeđenja sporazuma nije ostvaren napredak, lideri EU okupljeni na junskom samitu u Briselu su odlučili da produže ekonomske sankcije usmerene na određene sektore ruske privrede.

„EU je danas još jednom jasno stavila do znanja da stoji čvrsto uz Ukrajinu protiv ruske agresije i pokušaja podrivanja vaše nezavisnosti“, izjavio je predsednik Donald Tusk nakon samita.

Osim toga, kao odgovor na nezakonito pripajanje Krima i Sevastopolja, Savet je nedavno produžio sankcije Rusiji za godinu dana. Na samitu EU i Ukrajine u Kijevu, EU je još jednom potvrdila posvećenost politici nepriznavanja.

Reformski program

Lideri EU su pozvali Ukrajinu da nastavi sa sprovođenjem reformi, konkretno mera za suzbijanje korupcije.

Lideri su podvukli konkretne rezultate ostvarene uz podršku programa EU. Istakli su značaj sprovođenja svih političkih mera povezanih sa isplatom treće tranše programa do kraja godine.

Razgovarali su i o prioritetima pomoći EU u 2017, između ostalog o podršci za upravljanje javnim finansijama, podršci regionima na istoku zemlje i energetskoj efikasnosti te tehničkoj pomoći za podršku ključnim reformama i sprovođenju sporazuma o pridruživanju.

Vizna liberalizacija

Lideri su iskoristili samit da pozdrave nedavno stupanje na snagu bezviznog režima putovanja za Ukrajince.

Od 11. juna 2017, svi državljani Ukrajine koji poseduju biometrijske pasoše mogu putovati u EU bez vize na period od najviše 90 dana u poslovne, turističke ili porodične svrhe.

Podeli

Comments are closed.