Srbiji pristup budžetu od 440 miliona evra za jačanje ljudskih prava

0

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je  da je Srbija prva zemlja iz regiona koja je postala učesnica Programa Evropske unije “Prava, jednakost i državljanstvo” i dobila pristup budžetu od 440 milion evra, odnosno 63 miliona godišnje.

“Približavamo Srbiju krupnim koracima Evropskoj uniji, rekao je Ðorđević na konferenciji “Prava, jednakost i državljanstvo”. On je kao prioritet ministarstva na čijem je čelu naveo unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, uz podatak da će za njihovo zapošljavanje ove godine biti izdvojeno 555 miliona dinara iz budžeta.

Prioritet je i zaštita porodice, žena i dece, rekao je Ðorđević, uz konstataciju da njegovo ministarstvo postoji zbog građana, kojima uvek stoji na raspolaganju, radi stvaranja ravnopravnog društva.

“Treba da radimo ne kao da nam je EU potrebna, već da bi mi bili što pre potrebni Uniji”, izjavio je Ðorđević.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je iznela podatak da je Srbiji od 2014. do 2020. godine dostupno više od 1,5 milijardi evra iz paketa predpristupnih fondova EU.

Ona je izjavila da u programu “Prava, jednakost, državljanstvo”, čiji je cilj jačanje fundamentalnih prava, a okrenut je najugroženijim grupama, Srbija učestvuje ravnopravno sa članicama EU.

Šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je naveo da su neki od ključnih elemenata projekta borba protiv homofobije i rasizma i zaštita dece.

“Cilj je snaženje interakcije državnih institucija i nevladinih organizacija, radi jačanja ljudskih prava, uz saradnju sa članicama EU”, izjavio je Fabrici, uz konstataciju da su ljudska prava jedan od stubova nosaća vladavine prava.

Prema Fabricijevim rečima, projekat je počeo 2014. godine, a trajaće do 2020. i verovatno će i posle toga biti nastavljen.

Podeli

Comments are closed.