Uz podršku Evropske unije unapređen i modernizovan statistički sistem Srbije

0

Republički zavod za statistiku unapredio je i modernizovao rad tokom aktivnosti projekta “Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda kroz primenu dobre prakse“ koji je finansirala Evropska unija.

Rezultati ostvareni u proteklih 20 meseci u skladu sa zahtevima u prosecu usklađivanja domaćeg sa Evropskim statističkim sistemom, predstavljeni su na konferenciji koja je održana 5. decembra 2017. u Beogradu.

Uvodna izlaganja održali su dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Piter Everers, direktor Evrostata, zadužen za kooperaciju i međunarodnu saradnju u Evropskom statističkom sisitemu. Direktor RZS Miladin Kovačević je izjavio da „više nema prepreka za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 18, koje se odnosi na oblast statistike“ i izrazio nadu da će se to uskoro desiti. Piter Everers ukazao je značaj zvanične statistike i izazove sa kojima se susreće u svakom sistemu.

Tokom trajanja projekta uspešno je završeno usklađivanje metodologija i standarda koji se primenjuju za proizvodnju pouzdanih statističkih osnova, neophodnih za društveni i ekonomski sistem Srbije u pogledu pristupanja Evropskoj uniji, kao i harmonizacija određenih statističkih oblasti i indikatora koji se koriste kao osnova za donošenje javnih politika u svim ključnim oblastima.

Uz podršku projekta modernizovan je IKT sektor RZS-a, izrađen novi veb sajt RZS-a i obezbeđena interoperabilnost koja podrazumeva razmenu podataka i znanja sa drugim institucijama i organizacijama.

Projekat je RZS-u pružio neophodnu podršku u vezi sa unapređivanjem sveukupnog sistema izrade nacionalnih računa u skladu sa zahtevima i metodologijama Evrostata (statistički zavod EU).  RZS je institucija koja je odgovorna i za proizvodnju seta Indikatora održivog razvoja Evropske unije, od kojih neki već postoje u okviru statističkog sistema. Uz aktivnosti projekta, prikupljeno je 104 indikatora od mogućih 135 (u ovom trenutku, Srbija ima oko 80% pokazatelja što omogućuje praćenje održivog razvoja).

Projekat je, takođe, doprineo ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 18 za članstvo u EU koji predstavlja oblast statistike, a pored ovog poglavlja, zvanična statistika treba da obezbedi podatke i za 16 drugih pregovaračkih poglavlja (od ukupno 35), posebno u oblastima ekonomije, finansija, poljoprivrede i regionalne politike.

Napredak neke zemlje u procesu evropskih integracija meri se isključivo na osnovu zvaničnih statističkih podataka. Kako su pravne tekovine (acquis) EU u stalnom razvoju, potrebno je da statistički sistem Srbije bude ojačan kako bi mogao da prati promene u okviru Evropskog statističkog sistema, ali i da odgovori na sve izazove koji stoje ne samo pred statistikom, već i pred čitavim procesom pregovora za članstvo u EU.
Evropska unija prethodno je donirala Republičkom zavodu za statistiku i IT opremu u vrednosti od 600.000 evra (data centar, računare i prateću opremu za centralnu zgradu Zavoda i područna odeljenja) koja je bila od velike važnosti za realizaciju ovog projekta.

Nedavno je EU dodelila RZS-u i grant u iznosu od 2,2 miliona evra za sprovođenje Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava. EU će nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Zavodu i u budućnosti.

Skupu su prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Srbiji, ministarstava, međunarodnih organizacija, regulatornih tela, naučnih ustanova, kao i predstavnici privrednih komora i poslovnih udruženja. Projekat je finansirala Evropska unija sa 3,5 miliona evra, a realizovao konzorcijum koji predvodi nemačka komapnija GOPA.

Podeli

Comments are closed.