Samo od 15. marta do 31. maja ove godine, oko 14.000 turista posetilo je Golubačku tvrđavu, a od toga su trećinu činili stranci, pokazuju podaci preduzeća Tvrđava Golubački grad.

Direktorka tog javnog preduzeća Iskra Maksimović kaže da su strani turisti koji posečćuju tvrđavu iz najrazličitijih delova sveta. “Ovakva poseta (tvrđavi) i ovakav priliv ogleda se i u poseti samom mestu Golubac, što se videlo ne samo u ugostiteljskim objektima, već i u trgovačkim lancima i u popunjenosti smeštajnih kapaciteta samog Golupca”, rekla je Iskra Maksimović.

Opština Golubac, sa više naselja uz obalu Dunava, ima oko 9.000 stanovnika.

“Dragulj Dunava”, Golubačka tvrđava je nakon obnove sve češća turistička destinacija, što doprinosi i lokalnoj trgovini i ugostiteljstvu. Svemu tome doprinela je Evropska unija, koja je podržala obnovu tog spomenika kulture iz 14. veka.

EU je sa 6,5 miliona evra finansirala rekonstrukciju, kao i izmeštanje saobraćaja iz same tvrđave i izgradnju obilaznice, kao i centra za posetioce. Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine, i sprovedena  je u okviru šireg projekta “Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji” vrednog 19,5 miliona evra, koji je Evropska unija finansirala iz IPA fondova, a sprovodila i kofinansirala Austrijska razvojna agencija (ADA).

Obnova je sprovedena u više faza – izgradnja obaloutvrde, izmeštanje saobraćaja iz tvrđave i gradnja tunela, kao i obilaznice, a potom i izgradnja modernog centra za posetioce i pristaništa za brodove. Cebtar za posetioce ima i komericjalne sadržaje kao što su amfiteatar sa 250 mesta, restoran, dodatni sadržaji.  Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.

Iz paketa IPA 2016, predviđeno je još dva miliona evra za završetak rekonstrukcije Golubačke tvrđave zahvaljujući kojoj će turistička ponuda Tvrđave biti poboljšana i otvorena nova radna mesta za lokalno stanovništvo.

Osim obnove Golubačke tvrđave, u okviru istog projekta je sa 4,5 miliona evra izgrađen novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu koji je omogućio neposrednu korist za 25.000 ljidi ali je imao i značajan uticaj na poboljšanje turističkih potencijala Gradišta koje se nalazi na Srebrnom jezeru, još jednoj popularnoj turističkoj destinaciji.

Takođe, finansirano je 17 manjih projekata kojim je značajno unapređena turistička ponuda na Dunavu i otvoreno je više od 2.000 novih radnih mesta u opštinama dunavskog regiona. Za taj prostor, na kome živi 1,6 miliona građana Srbije, sve su to bile nove prilike za napredak i bolji život. Istovremeno, pružena je podrška i kulturnim inicijativama – među njima su bili projekti “Promocija Dunava kao filmske lokacije” kao i finansiranje promotivnog filma “Dunav u Srbiji: 588 utisaka”.

Promocija obnove Golubačke tvrđave prva je uspešna priča koju Delegacija EU i EU info centar predstavljaju u okviru kampanje “EU za Srbiju” (EU ♥ za Srbiju) čiji je cilj da građani Srbije saznaju više o saradnji sa EU i njenim rezultatima, i vide slike iz života koji se, u svim oblastima, menja nabolje zahvaljujući, između ostalog, i velikoj pomoći EU.

U okviru kampanje, na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša postavljeni su bilbordi kojima se prikazuju uspešne priče. Kampanja na društvenim mrežama je u tok.

Više informacija o projektu obnove Golubačke tvrđave: https://europa.rs/obnova-tvrdave-golubac-i-novi-sistem-vodosnabdevanja-u-velikom-gradistu-uz-pomoc-eu/

EU ulaže i u zaštitu i obnovu drugih spomenika kuture u Srbiji, jer Srbija i EU dele zajedničke vrednosti, među kojima važno mesto ima kulturna baština.