Na završnoj svečanosti projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“ i obeležavanje Dana Dunava u Velikom Gradištu pušten je novi sistem za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru. Vrednost ove investicije je 4,5 miliona evra a obezbeđen je od donacija Evropske unije iz programa IPA 2011.

Zahvaljujući novom sistemu za vodosnabdevanje obezbeđena je voda za turistički kompleks u Srebrnom jezeru i okolnim selima opštine Veliko Gradište i opštine Golubac. Oko 25 hiljada ljudi će imati neposrednu korist od ove investicije od koje se očekuje i da unapredi turizam na Srebrnom jezeru jer prethodni vodovodni sistem nije bio dovoljan za rastuće potrebe ovog turističkog kraja za svežom vodom.

vgradisteOtvaranju novog Sistema za vodosnabdevanje prisustvovala je Katarina Vent, direktorka Odeljenja za Srbiju pri generalnom Direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije. Ona je navela da se tokom boravka u Srbiji predstavnici EU obično fokusiraju na zvanične sastanke u Beogradu ali da je ovoga puta želela da vidi I da se uveri kako funkcionišu projekti EU na terenu u unutrašnjosti Srbije.

„Dolazeći na ovo postrojenje, videla sam divno naselje Srebrno jezero i mogu samo da zamislim koliki turistički potencijal tu leži i šta sve ovaj kraj može da ponudi ne samo turistima iz Srbije već i stranim turistima koji krstare Dunavom. Ovo je ogroman potencijal kojim Srbija raspolaže i ona mora da ugrabi ovu priliku za svoj ekonomski napredak“, ocenila je Vent.

Sumirajući rezultate projekta „Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji“, koji je deo šire evropske Strategije za razvoj dunakvskog basena, Vent je istakla: „Zahvaljujući šemi grantova u okviru projekta „Socijalno ekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“ vrednoj 3,3 miliona evra, finansirano je 17 projekata u oblasti razvoja turizma, zaštite životne sredine, održivog razvoja i smanjenja stope nezaposlenosti“ navela je Katarina Vent i istakla da su „eksperti koji su angažovani na tom projektu razvili nekoliko važnih strateških dokumenata koji će pomoći Srbiji da iskoristi potencijale Dunavskog regiona. EU će nastaviti da podržava Srbiju u razvoju njenih potencijala. Želimo da Srbija postane država članica i pomoći ćemo joj na putu punopravnog članstva“, poručila je Vent.

golubac-2Do kraja 2017 biće obnovljena tvrđava Golubac

Dan Dunava bio je i prilika da u okviru projekta EU “Socijalno-ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji” Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i direktor Austrijske razvojne agencije (ADA) Klaus Kaper uz prisustvo austrijskog ambasadora Johanesa Eignera, potpišu sporazum o nastavku finansiranja radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, jednog od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika, sagrađene u 14 veku. Rekonstrukcija tvrđave koja je otpočela 2014 godine biće završena uz pomoć donacija iz EU i ADA.

“Austrijska razvojna agencija obezbediće nam 800.000 evra, što je dovoljno za radove do 30. aprila naredne godine, nakon čega ćemo, uz pomoć Evropske komisije, iz IPA fondova dobiti 2,1 milion evra, kako bi se kompletni radovi završili do 15. decembra 2017. Godine”, rekao je ministar Ljajić.

Od planiranih radova, do sada su završeni gradnja obaloutvrde i vizitorskog centra, probijen je i tunel, kroz koji će od 11. jula krenuti nova saobraćajnica, pa vozila više neće prolaziti kroz samu tvrđavu. Preostali su radovi na obnovi bedema tvrđave i njenih deset kula i gradnja kompletne infrastrukture.

U kompleksu Golubačkog grada, koji predstavlja jednu od sedam dunavskih tvrđava u Srbiji, nakon rekonstrukcije izgradiće se komercijalni sadržaji, kao što su: amfiteatar sa 250 mesta, pristanište za kruzere, hotel i bungalovi i restorani. Posle kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se ovde otvoriti više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zaraditi oko pola miliona evra.

Kao mali primer šta će sve Golubačka tvrdjava i prateći centar za posetioce pružati posetiocima, organizovana je izložba samo malog dela arheološkog blaga koje je pronadjeno tokom radova na rekonstrukciji tvrdjave i uredjenju prostora namenjenog za obilaznicu puta. Izloženi su primeri keramike i grnčarije iz antičkog rimskog i srednjovekovnog perioda, delovi oružja i orudja, delovi oklopa i verižnjača iz Srednjeg veka, vrhovi strela i projektila za samostrele, kamena djulad, itd…

iskopine