U Bosni i Hercegovini realizuje se novi projekat koji finansira Evropska unija, pod nazivom LePetit.app, koju obožavaju i deca i roditelji. Celu priču je pokrenuo roditelj koji je želeo kvalitetniji obrazovni sadržaj za decu na maternjem jeziku.

LePetit.app okuplja edukatore i porodice sa fantastičnim audio pričama, a sa 20 sati priča i bajki za decu koje pripovedaju glumci iz regiona, ovo je više od puke aplikacije. Ovo je proizvod ljubavi, koji je osmislilo i izgradilo preko 50 profesionalaca, uključujući pisce, umetnike i vaspitače, a sve sa ciljem da se odgovori na potrebe roditelja i dece.

„LePetit.app je proizašla iz stvarne potrebe. Kao roditelj dvoje male dece, brzo sam primetio da manjka kvalitetnog obrazovnog sadržaja koji je dostupan deci na jezicima Bosne i Hercegovine. Naši mališani na kraju gledaju emisije iz sveta preko Jutjuba, što nije baš najbolja stvar za govor i učenje maternjeg jezika“ istakao je Adnan Koro, iz udruženja Čuvari tradicije.

 

Priče koje sadrži LePetit.app bave se pitanjima koja pomažu deci da se izbore sa emocijama, suoče sa izazovima i situacijama poput gubitka člana porodice ili prinove. Priče dolaze iz pera Suzan Perou, svetski poznate autorke iz Australije, dok činjenica da su sada dostupne u ovom regionu predstavlja ostvarenje sna. „Bila sam oduševljena kada sam čula da će se moje priče čuti na ovim prostorima, posebno među decom u Bosni i Hercegovini!” rekla je Suzan Perou, australijska spisateljica.

Ovaj projekat, koji je finansirala Evropska unije a podržao UNDP, ima značajan uticaj na obrazovanje dece. U Sarajevu je krajem februara predstavljena nova verzija aplikacije LePetit.app, koja sada nudi logopedski program sa preko stotinu vežbi za decu koja imaju problema s govorom. Aplikacija pomaže roditeljima, starateljima i nastavnicima da identifikuju i leče poremećaje govora kod dece.

„Kroz rad sa decom, poslednjih godina sam uočila porast broja dece koja se a suočavaju sa teškoćama u govoru, kao i sa raznim drugim izazovima, usled prekomerne upotrebe informatičkih uređaja, posebno u predškolskom uzrastu. Verujem da je logopedski program koji je obogatio digitalno carstvo priča LePetit.app, odličan alat za decu koji će im pomoći da završe domaće zadatke koje im zadaju logopedi“ naglasila je Lidija Sejdinović, pripovedačica i edukatorka.

I deca i njihovi roditelji vole aplikaciju LePetit jer im pomaže da vode kvalitetnije razgovore dok održavaju porodične tradicije. U svetu u kome zabava često ima primat, LePetit.app se ističe kao izvor pozitivnih ideja i divan primer kako nas tehnologija može približiti našim porodicama i mudrostima koje delimo. Osim toga, aplikacija odgovara na uobičajene brige roditelja o tome da deca provode previše vremena pred ekranima. Umesto da samo gledaju, deca koriste maštu i zamišljaju priče dok ih slušaju. Ovakvo aktivno učešće nije samo vid zabave, već deci pomaže i da razviju emocije i jezičke veštine. Svi koji su doprineli projektu mogu da budu ponosni na LePetit.app, edukativnu i zabavnu aplikaciju koja pomaže deci da rastu i uživaju.

Uz podršku Evropske unije i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, projekat „Razvoj govora kroz savremene tehnologije“ dobio je podršku i od Opštine Novo Sarajevo. Imajući u vidu koristi koje deca mogu imati od ovog projekta, Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo odobrilo je korišćenje ovog programa u lokalnim vrtićima, pod upravom Dečijeg zavoda u Novom Sarajevu.

Pročitajte još:

Evropska unija podržava živopisno kulturno nasleđe Zapadnog Balkana