Delegacija Evropske unije u Srbiji i ovog puta podržava paraolimpijce u borbi za medalje na najvećem sportskom događaju.
Paraolimpijske igre u Parizu počinju danas, trajaće do 8. septembra i okupiće preko 4000 sportista. Među njima će biti i 22-oje učesnika iz Srbije, koji će se takmičiti u sledećim disciplinama: atletika, streljaštvo, plivanje, powerlifting, stoni tenis, kajak, trijatlon i tekvondo.
Delegacija Evropske unije u Srbiji bila je ponosni partner Paraolimpijskog tima Srbije i pre tri godine kada su održane Igre u Tokiju, podržavajući Paraolimpijski komitet Srbije u promovisanju sporta za sve u Srbiji. Ovog puta, napravljen je niz promotivnih videa, kojima zajedno navijamo za srpske sportiste i slavimo njihove uspehe.
„Veoma sam ponosan na partnerstvo Delegacije Evropske unije i Paraolimpijskog komiteta Srbije. Ovi neverovatni sportisti su prevazišli izuzetno složene izazove kako bi postigli sjajne rezultate. Siguran sam da će imati sjajne nastupe u Parizu, učiniti građane Srbije i njihovu zemlju ponosnim. Nadamo se da će se vratiti sa medaljama, njihov duh i izdržljivost su poziv svima nama da nikada ne odustanemo, da dajemo sve od sebe i da budemo inspirisani njihovim primerom. Ovo partnerstvo takođe pokazuje važnost EU vrednosti uključivanja svih ljudi u naše društvo, i pomoći svakome da dostigne svoj istinski potencijal“, kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.
„Partnerstvo Delegacije EU u Srbiji i Paraolimpijskog komiteta je staro skoro deceniju i po, i za ovo vreme EU je, posle Vlade Srbije, postala naš najvažniji partner u promociji prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom. Produkcija video materijala kojim se promovišu Paraolimpijski komitet i paraolimpijske igre je vrhunska i moje očekivanje je da će ova kampanja dodatno osnažiti naš pokret i naše članove“, kaže predsednik Paraolimpijskog komiteta Zoran Mićović.
Istorija Paraolimpijskih igara doseže do 1948. godine, kada je ser Ludvig Gutman organizovao takmičenje u streljaštvu za veterane Drugog svetskog rata sa povredama kičme kao deo njihovog oporavka. Od 1952. godine, to je međunarodno takmičenje, a od Rima 1960. godine, održava se u istom gradu kao i Olimpijske igre.
Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške je promocija inkluzije u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva. Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta.